Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk gebit schoon en wit maken.

Tandpasta's

Met de producten van Colgate Kids wordt tandenpoetsen een feest.

Producten voor kinderen

Professionele mondverzorgingsproducten die verkrijgbaar zijn zonder voorschrift.

Overige mondverzorging

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Zoeken op voordelen

Diasteem en behandelingsopties


Wat is een diasteem en hoe behandel ik het?
Een diasteem (spleetje) is extra ruimte tussen twee of meer tanden. Een diasteem komt het vaakst voor tussen de twee voortanden in de bovenkaak. Veel kinderen hebben een spleetje wanneer de melktanden uitvallen, maar in de meeste gevallen sluit de opening wanneer de blijvende tanden doorkomen.

Spleetjes kunnen ook worden veroorzaakt door een afwijking in tandgrootte, ontbrekende tanden of een groot lipbandje, het weefsel tussen de binnenlip en het tandvlees waar de twee voortanden zich bevinden. Secundaire redenen hebben betrekking op scheefstanden in de mond, zoals overlappingen of uitstekende tanden.1

Wat zijn mijn behandelingsopties?
Als uw tandarts of orthodontist de reden van uw diasteem heeft vastgesteld, wordt er een behandelingsplan met u besproken. De opties kunnen onder meer bestaan uit:

  • Het diasteem houden.
  • Orthodontische behandeling om de tanden te verplaatsen en het diasteem te sluiten.
  • Het gebruik van porseleinen facings, hele dunne stukjes porselein die aan de buitenkant van de tanden worden aangebracht.
  • Kronen en bruggen of vervanging van tanden door implantaten (alleen bij volwassenen).

Als u een groot lipbandje hebt, wordt u mogelijk doorverwezen naar een periodontoloog voor een oraal consult en een chirurgische procedure die frenectomie wordt genoemd. Deze procedure heeft betrekking op het doorsnijden van het bandje, dat hierna ergens anders wordt gepositioneerd, voor meer flexibiliteit. Als de frenectomie bij een kind wordt uitgevoerd, sluit de ruimte zich mogelijk vanzelf. Als het om een tiener of volwassene gaat, moet de ruimte mogelijk met behulp van een beugel worden gesloten. Een consult met uw tandarts is essentieel om te bepalen wat de juiste behandelingsoptie voor u is.


© Copyright 2011 Colgate-Palmolive

1 Frazier-Bowers, S., Maxbauer, E. Orthodontics. Dental Hygiene Concepts, Cases, and Competencies. Mosby, 2008, 699-706.

Cosmetische tandheelkunde

ColgatePalmolive.be  |  Dit zijn wij  |  Colgate.be  |  Onze Producten  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Mail ons
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Belgium site.