Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk gebit schoon en wit maken.

Tandpasta's

Met de producten van Colgate Kids wordt tandenpoetsen een feest.

Producten voor kinderen

Professionele mondverzorgingsproducten die verkrijgbaar zijn zonder voorschrift.

Overige mondverzorging

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Zoeken op voordelen

Tandvleesaandoeningen en hart- en vaatziekten


Hart- en vaatziekten hebben invloed op het hart en/of de bloedvaten. Meer dan 50 miljoen Amerikanen heeft last van cardiovasculaire problemen. Hart- en vaatziekten zijn in de VS dan ook de hoofdoorzaak van sterfte en ziekte. Tegen de tijd dat hartproblemen ontdekt worden, is de onderliggende oorzaak (atherosclerose) vaak al vrij ver gevorderd. Daarom is preventie door het wijzigen van de risicofactoren, zoals gezond eten, sporten en niet roken erg belangrijk.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat periodontitis geassocieerd kan worden met de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Volgens een bepaalde theorie hebben de ontstekingseiwitten en de bacteriën in het parodontale weefsel verschillende gevolgen voor het cardiovasculaire systeem als ze in de bloedbaan komen. In een recent onderzoek1 is de aanwezigheid van bacteriën onderzocht waarvan bekend is dat ze periodontitis veroorzaken en de verdikking van de bloedvatwand die vaak voorkomt bij hartaandoeningen Na een onderzoek dat uit werd gevoerd onder 650 proefpersonen, concludeerden de onderzoekers dat een verhoogde mate van bloedvatverdikking geassocieerd kon worden met de aanwezigheid van dezelfde bacterie uit tandplak die periodontitis veroorzaakt.

Bij het vaststellen van de conditie van uw tandvlees en het ontwikkelen van een breed behandelplan, moeten meerdere aspecten van uw gezondheid worden overwogen. Voor mensen die risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, of voor mensen met reeds bestaande hart- en vaatziekten, moeten belangrijke factoren worden overwogen zoals de ernst van de ziekte, de duur van de ziekte, de aanwezigheid van andere medische aandoeningen zoals diabetes, die invloed hebben op de hart- en vaatziekten en de aanwezigheid van andere risicofactoren voor tandvleesaandoeningen. De tandarts kan verder samen met uw huisarts het niveau van de zorg, de behandeling van de aandoening en uw algemene welzijn bespreken.

Het verminderen van het aantal bacteriën en het verwijderen van de biofilm, zowel boven als onder het tandvlees, zijn een integraal onderdeel van de gezondheid van de mond en de algehele gezondheid. Dit kan bereikt worden met het traditionele verwijderen van tandsteen in combinatie met een goede mondverzorging thuis. Instructies voor een goede mondverzorging vormen een belangrijk deel van het behandelplan voor alle patiënten, maar met name voor patiënten die meer risico lopen zoals mensen met hart- en vaataandoeningen. De behandeling moet zich richten op het voorkomen van tandvleesaandoeningen en ontstekingen in de mond. Dit is van essentieel belang voor het beheersen van complicaties in de mond die geassocieerd worden met hart- en vaatziekten. En aangezien we weten dat bacteriën een risicofactor zijn voor het ontstaan van gingivitis, zelfs bij gezonde patiënten, moet de patiënten worden aangeraden regelmatig te flossen en tweemaal per dag de tanden te poetsen met een tandpasta die bescherming biedt tegen bacteriën.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

Referenties
1. Circulation. 2005 Feb 8; 111(5):576-82.

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Quiz over Tandvleesaandoeningen

Quiz over Tandvleesaandoeningen

Hoe veel weet u eigenlijk over tandvleesproblemen Doe de quiz en kom erachter.
Heeft u een frisse adem?

Heeft u een frisse adem?

Hoe fris is uw adem? Kom erachter door een bezoekje aan het instituut voor een frisse adem.
Tandenpoetsgids

Tandenpoetsgids

Test hoe goed u tandenpoetst met leuke 3D-animaties.
ColgatePalmolive.be  |  Dit zijn wij  |  Colgate.be  |  Onze Producten  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Mail ons
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Belgium site.