Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk gebit schoon en wit maken.

Tandpasta's

Met de producten van Colgate Kids wordt tandenpoetsen een feest.

Producten voor kinderen

Professionele mondverzorgingsproducten die verkrijgbaar zijn zonder voorschrift.

Overige mondverzorging

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Zoeken op voordelen

Behandelingsopties voor gevoelige tanden


Gevoelige tanden – Overzicht
Gevoelige tanden worden veroorzaakt door blootliggend tandbeen, het deel van de tand dat de zenuw bedekt, hetzij door glazuurverlies of door wijkend tandvlees. Temperatuursveranderingen en bepaalde voedingsmiddelen (zuur of zoet) kunnen gevoelige tanden veroorzaken. De pijn neemt meestal na een tijdje af.

Het tandbeen bevat een groot aantal poriën of buisjes die van de buitenkant van de tand naar de zenuw in het midden lopen. Als het tandbeen blootligt dan worden deze openingen gestimuleerd door temperatuursveranderingen of door bepaald voedsel. Dit is een afbeelding van hoe de tandbeenopeningen eruit zien onder de microscoop:

Het tandbeen bevat een groot aantal poriën of buisjes die van de buitenkant van de tand naar de zenuw in het midden lopen. Als het tandbeen blootligt dan worden deze openingen gestimuleerd door temperatuursveranderingen of door bepaald voedsel. Dit is een afbeelding van hoe de tandbeenopeningen eruit zien onder de microscoop:

Microscopic view of dentin

De tandarts kan het beste onderzoeken waarom uw tanden gevoelig zijn. De tandarts kan onderzoeken of het tandbeen blootligt en aan de hand van verschillende testen bepalen wat de oorzaak is van de gevoelige tanden. Soms wordt de gevoeligheid veroorzaakt door een gaatje of tandvleesaandoening – dit kan behandeld worden om de gevoeligheid weg te nemen. De reden van de gevoeligheid kan ook worden veroorzaakt door glazuurverlies door slijtage of erosie, of door wijkend tandvlees waardoor de wortels bloot komen te liggen.

Wat is eraan te doen?
Als de gevoeligheid wordt veroorzaakt door een gaatje, dan kan het gaatje gevuld worden. Als een tandvleesaandoening de oorzaak is, dan kan uw tandarts of mondhygiënist uw gebit goed reinigen.

Maar als de oorzaak blootliggend tandbeen is, dan zijn er een aantal behandelingen die uw tandarts of die u zelf thuis kan uitvoeren om de gevoeligheid te verminderen.

 • Behandelingen in de tandartspraktijk:
  • Er kan een fluoridelaagje worden aangebracht op het gevoelige deel waardoor het tandglazuur en het tandbeen worden versterkt.
  • Er kan fluorideschuim of -gel in een bitje worden gedaan. Dit moet u 3 tot 5 minuten in uw mond houden zodat de tanden een grote concentratie fluoride krijgen en sterker worden
  • Er kan bindmiddel, het materiaal dat gebruikt wordt voor witte vullingen, worden gebruikt om het tandbeen mee te dichten en een grens te vormen tegen de prikkels die de gevoeligheid veroorzaken
 • Thuis:
  • Gebruik een zachte tandenborstel met een niet-schurende tandpasta
  • Gebruik de juiste poetstechniek en poets niet te vaak
  • Gebruik een speciale tandpasta voor gevoelige tanden
  • Gebruik een tandpasta met veel fluoride (voorgeschreven door uw tandarts) om uw tanden sterker te maken

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Uw tandarts kan u helpen de beste oplossing te vinden afhankelijk van uw situatie. Vraag altijd advies aan uw tandarts – probeer niet zelf een diagnose te vinden voor uw probleem. Het kan een teken zijn van een ernstiger probleem en alleen uw tandarts kan vaststellen wat het probleem is.

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Quiz over Tandvleesaandoeningen

Quiz over Tandvleesaandoeningen

Hoe veel weet u eigenlijk over tandvleesproblemen Doe de quiz en kom erachter.
Heeft u een frisse adem?

Heeft u een frisse adem?

Hoe fris is uw adem? Kom erachter door een bezoekje aan het instituut voor een frisse adem.
Tandenpoetsgids

Tandenpoetsgids

Test hoe goed u tandenpoetst met leuke 3D-animaties.
ColgatePalmolive.be  |  Dit zijn wij  |  Colgate.be  |  Onze Producten  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Mail ons
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Belgium site.