Badge field

null

Published date field

"Ongeveer 75 procent van slechte adem of 'halitosis' ontstaat in de mond zelf. Andere oorzaken zijn maagproblemen, sinusinfecties of ernstige tandvleesaandoeningen", zegt Mark Wolff, DDS, Ph.D., directeur operatieve tandheelkunde aan de staatsuniversiteit van New York in Stony Brook.

Een van de belangrijkste successen bij het behandelen van een slechte adem is het vaststellen van de oorzaak. Als uw tandarts de oorzaak kan vaststellen, kan begonnen worden met de behandeling van de slechte adem 1.

Een slechte adem kan door de volgende factoren veroorzaakt worden:

  • Externe factoren - etenswaren als uien en knoflook, dranken als koffie en alcohol, en roken
  • Slechte mondhygiëne - als tandplak en voedselresten op de tanden achterblijven
  • Orale aandoeningen - gingivitis en tandvleesaandoeningen
  • Prothesen - tandplak en voedselresten op prothesen, die dagelijks schoongemaakt moeten worden
  • Amandelen - door anginagebieden (holten) in de amandelen kunnen voedselresten in de amandelen vast komen te zitten
  • Infecties aan de luchtwegen - keel-, sinus- en longinfecties
  • Droge mond (Xerostomia) – kan veroorzaakt worden door problemen met de speekselklier, medicatie, door de mond ademen, stralingstherapie en chemotherapie
  • Systemische aandoeningen - diabetes, lever-, nier-, long-, sinusaandoeningen en problemen met maag en darmen

Wat is de relatie tussen een orale aandoening en een systemische aandoening?
Recent onderzoek toont een relatie aan tussen orale aandoeningen en systemische aandoeningen (diabetes, hart- en vaataandoeningen, beroerte, infecties aan de luchtwegen en Alzheimer) en andere medische aandoeningen. Als het tandvlees ontstoken is waardoor gingivitis ontstaat, kunnen ontstekingsmediators genaamd cytokinen die in het tandvlees zitten, in uw speeksel terecht komen en ook ingeademd worden in de longen. Bacteriën die tandvleesaandoeningen veroorzaken kunnen ook in de bloedsomloop rond de tanden terecht komen en zo overgedragen worden naar andere delen van het lichaam. Orale bacteriën kunnen secundaire infecties of ontstekingen van andere weefsels of orgaansystemen in het lichaam veroorzaken (2).

Met wie moet u praten als u een slechte adem hebt?
Als u denkt dat uw dieet een slechte adem veroorzaakt, praat dan met een diëtist of voedingsdeskundige om samen uw eetgewoonten aan te passen. Als u uw mond niet goed verzorgt en als u last hebt van gingivitis (ontsteking van het tandvlees in uw mond) of een tandvleesaandoening hebt (verlies van botdichtheid rond de tanden, soms ook 'pyorrhea' genoemd), vraag dan advies aan uw tandarts of periodontist en stel samen met uw mondhygiënist een plan op voor grondige mondhygiëne thuis om de gingivitis aan te pakken. De amandelen en luchtweginfecties moeten onderzocht worden door uw huisarts of een specialist als een keel-, neus- en oorarts of pulmonoloog. Het merendeel van de mensen in de Verenigde Staten heeft last van een droge mond door medicijnen die ze slikken, een slechte werking van de speekselklier of en door de behandeling van kanker met bestraling en chemotherapie. Vraag uw kaakchirurg, huisarts of oncoloog om hun professionele advies voor het gebruik van vrij verkrijgbare producten die de symptomen van een droge mond kunnen verlichten. Diabetici, mensen met een lever- of nieraandoening of maagproblemen moeten hun huisarts, uroloog of gastro-enteroloog vragen over hoe een slechte adem behandeld kan worden in combinatie met deze systemische ziekten. Vraag uw tandarts welke tand- of medische specialist u kunt raadplegen in verband met uw slechte adem.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

Referenties: 
1. Ooh, That Smell: What to Do if It’s Coming From You – Dentists Discuss Treatments for Bad Breath. Geëvalueerde informatie op hhttp://www.webmd.com/news/20010809/ooh-that-smell-what-to-do-if-its-coming-from-you
2. The oral cavity plays an important role in the overall health of the body. Geëvalueerde informatie op www.oralsystemicconnection.com.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.