Badge field

Wat is gingivitis? Tekenen en symptomen

Published date field

Wat is gingivitis?
Gingivitis — of tandvleesontsteking — is het beginstadium van parodontitis en is eenvoudig te behandelen. De directe oorzaak van gingivitis is tandplak - het zachte, plakkerige, kleurloze laagje bacteriën dat constant aanwezig is op uw tanden en tandvlees.

Als de tandplak niet door dagelijks poetsen en flossen verwijderd wordt, ontstaan er toxische (giftige) stoffen die het tandvleesweefsel irriteren. Hierdoor ontstaat gingivitis. In dit eerste stadium kan de schade nog ongedaan worden gemaakt, aangezien het bot en het bindweefsel waardoor de tanden op hun plaats gehouden worden, nog niet zijn aangetast. Maar als gingivitis niet wordt behandeld, wordt het parodontitis en kan er permanente schade ontstaan aan uw tanden en kaak.

Hoe weet ik of ik gingivitis heb?
Klassieke tekenen en symptomen van gingivitis is rood, gezwollen en gevoelig tandvlees dat kan bloeden bij het tandenpoetsen. Een ander teken van gingivitis is het terugwijken van het tandvlees rond uw tanden waardoor uw tanden langer lijken. Gingivitis kan ervoor zorgen dat zich holtes vormen tussen de tanden en het tandvlees waar plak en etensresten in blijven zitten. Sommige mensen hebben last van een slechte adem of een vieze smaak in de mond, ook als de ontsteking niet gevorderd is.

Hoe kan ik gingivitis voorkomen?
Goede mondverzorging is van essentieel belang. Professionele reiniging is ook heel belangrijk want als tandplak eenmaal hard is geworden of is opgehoopt, of tandsteen is geworden, dan kan alleen een tandarts of mondhygiënist het nog verwijderen.

U kunt gingivitis tegengaan voordat het zich ontwikkelt door:

  • Goed te poetsen en te flossen om tandplak en etensresten te verwijderen en het ontstaan van tandsteen te voorkomen
  • Goed eten zodat uw kaakbot en tanden de juiste voeding krijgen
  • Sigaretten of andere tabak vermijden
  • Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.