COLGATE TOTAL TANDPASTA MET TRICLOSAN

 

De categorie multi-benefit tandpasta's is meer dan 20 jaar geleden door Colgate uitgevonden - toen werd namelijk Colgate Total tandpasta met triclosan op de markt gebracht. In de nieuwe Colgate Total tandpasta wordt triclosan vervangen door een ander actief ingrediënt dat nog meer voordelen biedt.

Lees alles over de extra voordelen die de nieuwe Colgate Total biedt

De eerdere formule van Colgate Total tandpasta bevatte een unieke samenstelling met 0,3% van het antibacteriële ingrediënt triclosan om schadelijke tandplakbacteriën, de oorzaak van de meest voorkomende mondgezondheidsproblemen, tegen te gaan.

Colgate Total tandpasta wordt ondersteund door meer gepubliceerde en peer-reviewed klinische studies onderworpen dan elke andere tandpasta ter wereld. De veiligheid en doeltreffendheid van de eerdere Colgate Total wordt bevestigd door meer dan 90 klinische studies, waarbij meer dan 20.000 proefpersonen betrokken waren, en door een omvangrijke reeks aan veiligheidsbeoordelingen. Ons onderzoek is gedeeld met regelgevende organen over de hele wereld, die hebben aanvaard dat het gebruik van triclosan in tandpasta veilig en doeltreffend is.

Van de eerdere formule van Colgate Total tandpasta is klinisch bewezen dat deze de bacteriën die tandvleesproblemen kunnen veroorzaken vermindert. Het is klinisch bewezen dat deze formule 12 uur lang bescherming biedt tegen tandplakbacteriën die tot gingivitis kunnen leiden, een beginstadium van tandvleesproblemen. Meer dan 75% van de volwassenen (in Nederland) lijdt aan gingivitis. Wanneer tandplak of gingivitis niet behandeld wordt, kan deze zich ontwikkelen tot parodontitis, een ernstiger en gevaarlijker stadium van infectie, met mogelijk bot- en tandverlies als gevolg. Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft in de VS meer dan de helft van de volwassenen van 30 jaar en ouder last van tandvleesaandoeningen.

Regelmatig poetsen met een gewone fluoridetandpasta voorziet niet in de anti-bacteriële bescherming die de eerdere Colgate Total tandpasta bood. Op de website van de Amerikaanse FDA, zoals bijgewerkt tot 2 september 2016, verklaart de FDA over de eerdere formule het volgende: "Voor sommige consumentenproducten bestaat bewijs dat triclosan een voordeel biedt." De FDA vermeldt dat het “uitgebreide data over de doeltreffendheid van triclosan in Colgate Total-tandpasta heeft gereviewd" en dat "uit het bewijs is gebleken dat triclosan in dat product effectief was in het voorkomen van gingivitis."

Er is een grondige onafhankelijke review verricht door de Cochrane Oral Health Group naar de voordelen voor de mondgezondheid van triclosan/copolymeer, de actieve antibacteriële technologie in de eerdere Colgate Total tandpasta. De Cochrane Review reviewde 30 studies tussen 1990 en 2012 waarbij 14.835 deelnemers betrokken waren (Riley & Lamont 2013). Uit de hieruit afkomstige data kwamen de vele klinische voordelen van het gebruik van een fluoridetandpasta met triclosan/copolymeer naar voren en kon geconcludeerd worden dat er geen bewijs was van enig schadelijk effect als gevolg van het gebruik van triclosan/copolymeer in studies met een duur van maximaal drie jaar.

Bekijk de volledige tekst van de Cochrane Review (in het Engels)

Meer vragen over Colgate Total? Stel ze hier

Meer informatie over Colgates veiligheidsbeleid ten aanzien van ingrediënten

 

Hoe kan het dat triclosan veilig is in tandpasta, maar niet in zeep?

De eerdere formule van Colgate Total tandpasta met triclosan is de meest uitgebreid geteste en gereviewde tandpasta ter wereld, met meer gepubliceerde en peer-reviewed klinische studies dan elke andere tandpasta ter wereld. Gebruikers van Colgate Total tandpasta kunnen volledig vertrouwen hebben in de veiligheid van onze tandpasta en de belangrijke gezondheidsvoordelen ervan bij het tegengaan van tandplak en tandvleesproblemen.

Waarom zijn er dan berichten in de media die vraagtekens plaatsen bij de veiligheid van de eerdere versie van Colgate Total tandpasta? De kwestie is ter sprake gekomen door een beslissing van de Food and Drug Administration van de VS over zeep, niet over tandpasta.

Op 6 september 2017 heeft de Amerikaanse FDA zijn definitieve beslissing ten uitvoer gelegd met betrekking tot anti-bacteriële handzeep voor consumenten, waardoor het gebruik van triclosan en 18 andere antibacteriële ingrediënten werd verboden. De FDA kwam niet tot de conclusie dat de ingrediënten veilig of ondoeltreffend waren. Wel oordeelde de FDA dat zeepfabrikanten niet de gevraagde bewijsstukken met betrekking tot de veiligheid hadden ingediend of voldoende bewijs dat de producten doeltreffender waren dan wassen met water en gewone zeep.  In de leidraad bij de nieuwe beslissing vermeldde de FDA dat fabrikanten die de ingrediënten willen blijven gebruiken de vereiste bewijsstukken moeten indienen via het New Drug Application (NDA)-goedkeuringsproces.

De eerdere formule van Colgate Total tandpasta is al goedgekeurd via het strenge New Drug Application (NDA)-beoordelingsproces van de FDA, hetzelfde proces waarmee de veiligheid en doeltreffendheid van geneesmiddelen op recept worden beoordeeld. Na een uitgebreide review concludeerde het orgaan dat de eerdere Colgate Total tandpasta een zinvol therapeutisch voordeel biedt en veilig is voor consumenten. De goedkeuring van de eerdere formule van Colgate Total tandpasta door de NDA is op geen enkele manier gewijzigd.

De veiligheidstesten van de NDA vereisen een uitgebreide evaluatie waarin een breed scala aan toxicologische eindpunten aan de orde komen, waaronder de carcinogeniteit, voortplantingstoxiciteit, ontwikkelingstoxiciteit, oog- en huidirritatie en de toxiciteit op de korte en lange termijn. De originele NDA-aanvraag voor de eerdere formule van Colgate Total tandpasta bestond uit 98 delen en omvatte meer dan 100 toxicologische studies.

En dat is nog niet alles. Voor de NDA-goedkeuring van de FDA is daarnaast vereist dat de veiligheid voortdurend wordt gevolgd door Colgate, waarbij jaarlijks veiligheid updates worden geleverd aan de FDA.

De volledige overtuigingskracht van het wetenschappelijk bewijs dat in de afgelopen 25 jaar is opgebouwd blijft de veiligheid en doeltreffendheid van de eerdere Colgate Total-formule met triclosan onderschrijven.