Badge field

Hoe kan ik als volwassene mijn gebit het best verzorgen?

Published date field

Hoe kan ik als volwassene mijn gebit het best verzorgen?
Een goede mondhygiëne is de sleutel tot het behoud van een stralend, gezond gebit. Ook volwassenen kunnen te maken krijgen met gaatjes en tandvleesproblemen, waardoor ernstige problemen kunnen ontstaan. Het onderstaande blijft gedurende uw hele leven van belang:

  • Poets tweemaal per dag met een fluoride tandpasta om tandplak te verwijderen. Tandplak, een kleverig laagje op uw tanden, is de belangrijkste oorzaak van tandbederf.
  • Flos elke dag om de tandplak tussen uw tanden en kiezen en onder de tandvleesgrens te verwijderen, voordat de plak kan verharden tot tandsteen. Als tandsteen eenmaal is gevormd, kan het alleen nog door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd.
  • Beperk etenswaren met suiker of zetmeel, vooral kleverige snacks. Hoe vaker u tussen de maaltijden door iets eet, des te vaker krijgen de zuren in de tandplak de kans uw tandglazuur aan te tasten.
  • Breng regelmatig een bezoek aan de tandarts voor controle en een professionele schoonmaakbeurt.

Welke aspecten zijn vooral belangrijk voor volwassenen?
Zelfs als u regelmatig poetst en flost, kunt u als volwassene te maken krijgen met gebitsproblemen. Gelukkig kan de tandarts de meeste van deze aandoeningen goed behandelen.

  • Tandvleesaandoeningen beginnen in de vorm van een tandvleesontsteking (gingivitis), die in het beginstadium nog genezen kan worden. Symptomen van gingivitis zijn rood, gezwollen of gevoelig tandvlees dat vaak bloedt tijdens het poetsen. Raadpleeg uw tandarts als u een van deze symptomen herkent, om te voorkomen dat zich ernstiger aandoeningen ontwikkelen. Latere stadia van tandvleesaandoeningen kunnen leiden tot het uitvallen van tanden en kiezen.
  • De gezondheid van het tandvlees kan ook gevolgen hebben voor uw algemene gezondheid. Uit recent onderzoek komt een mogelijk verband naar voren tussen parodontitis (een tandvleesaandoening) en andere ziektes, zoals diabetes, hart- en vaatziekten en misschien zelfs vroeggeboorte. Om te voorkomen dat tandvleesaandoeningen een kans krijgen, is het belangrijk dat u twee keer per dag poetst, dagelijks flost en elke zes maanden een schoonmaakbeurt laat uitvoeren door een tandarts of mondhygiënist.
  • Cariës rond bestaande vullingen (terugkerend tandbederf) en bederf van de worteloppervlakken komen vaker voor naarmate we ouder worden. Daarom is het belangrijk een fluoridetandpasta te gebruiken, dagelijks te flossen en regelmatig naar de tandarts te gaan.
  • Gevoelige tanden kunnen op latere leeftijd ook een probleem worden. Het tandvlees kan zich in de loop van de tijd terugtrekken, waardoor delen van de tanden en kiezen bloot komen te liggen die niet door glazuur worden beschermd. Deze gebieden zijn bij uitstek gevoelig voor pijn door contact met koude of hete dranken en etenswaren. In ernstige gevallen kan ook gevoeligheid voor koude lucht en voor zure of zoete voedingsmiddelen optreden. Als u last hebt van dit probleem, kunt u een speciale tandpasta voor gevoelige tanden proberen. Wanneer het probleem niet verdwijnt, raadpleegt u uw tandarts. De gevoeligheid kan een aanwijzing zijn voor een ernstiger probleem, zoals een gaatje of een gebarsten tand of kies.
  • Kronen worden gebruikt om beschadigde tanden te versterken. Een kroon vormt een "kapje" om de beschadigde tand of kies. Behalve ter bescherming worden kronen ook toegepast om het uiterlijk, de vorm of de positie van een tand of kies te corrigeren. Implantaten en bruggen dienen ter vervanging van ontbrekende tanden en kiezen. Implantaten kunnen een of meer tanden vervangen of worden gebruikt voor de bevestiging van een gehele of gedeeltelijke prothese. Overleg met uw tandarts als u wilt weten of implantaten geschikt zijn voor uw situatie. Bruggen worden veel toegepast voor het vervangen van een of meer tanden of kiezen. Een brug omspant een leeg gedeelte waar tanden ontbreken en wordt bevestigd aan de natuurlijke tanden of implantaten aan weerszijden van het lege gedeelte.

Hoe kan ik mijn tanden witter laten lijken?
Grondige reiniging door een tandarts of mondhygiënist is vaak al voldoende voor het verwijderen van uitwendige verkleuringen die veroorzaakt zijn door voeding en tabak. Tussen de bezoeken aan de tandarts door kunt u een tandpasta met witmakers gebruiken om uitwendige verkleuringen tegen te gaan. Soms is een professionele behandeling noodzakelijk voor het verwijderen van hardnekkige uitwendige verkleuringen die al jarenlang aanwezig zijn.

Inwendige verkleuringen kunnen worden behandeld door te bleken of door een schildje of een kroon aan te brengen. Al deze methoden zijn veilig en effectief, maar de tandarts zal aangeven welke behandeling het meest geschikt is, afhankelijk van de staat van het gebit en het gewenste resultaat.

Wat is het effect van eetgewoonten op mijn gebit?
Goede voeding is niet alleen belangrijk voor uw algemene gezondheid, maar ook voor gezonde tanden, kiezen en tandvlees. Een uitgebalanceerde voeding verschaft uw tandvlees en tanden de voedingsstoffen en mineralen die noodzakelijk zijn voor het tegengaan van infecties, die tot tandvleesaandoeningen kunnen leiden. Fruit, groenten en andere vezelrijke voedingsmiddelen helpen daarnaast het gebit schoon te houden. Zacht en kleverig eten blijft vaker aan en tussen de tanden zitten, waardoor meer tandplak ontstaat.

Elke keer dat u iets eet of drinkt waarin suiker of zetmeel zit, worden er door de bacteriën in de tandplak zuren geproduceerd, die uw gebit gedurende minstens 20 minuten blootstellen aan een zuuraanval. Eet en drink daarom zo min mogelijk tussen de maaltijden door, zodat uw tandglazuur gezond blijft. Als u toch zin hebt in een snack, kies dan bij voorkeur voedzame producten zoals kaas, rauwe groenten, naturel yoghurt of fruit.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.