Badge field

Hoe verzorg ik het gebit van mijn peuter?

Published date field

Een van de belangrijkste lessen over gezondheid die u aan uw kind kunt meegeven, is het aanleren van een goede mondverzorging. Help het kind twee keer per dag te poetsen, laat zien hoe je moet flossen, geef niet teveel eten en drinken tussen de maaltijden door en ga regelmatig naar de tandarts.

De meeste tandartsen adviseren om vanaf tweejarige leeftijd met uw kinderen naar de tandarts te gaan. Niet alleen kan de tandarts dan de groei en ontwikkeling van het gebit volgen, maar u krijgt ook de kans om vragen te stellen over de ontwikkeling van het gebit, de noodzaak van fluoridegebruik, de manier waarop u uw kind een goede mondhygiëne kunt aanleren, hoe u kunt omgaan met bepaalde gewoonten van uw kind (zoals duimzuigen of het gebruik van een fopspeen), over voedingsgewoonten en over het voorkomen van wondjes in de mond.

Leg er altijd de nadruk op dat een bezoek aan de tandarts een positieve ervaring is. Leg aan uw kind uit dat de tandarts helpt bij het behouden van een gezonde mond. Door een positieve instelling te bevorderen, vergroot u de kans dat uw kind ook later regelmatig naar de tandarts zal gaan.

Wat moet ik doen als de tanden van mijn kind beginnen door te komen?
De melktanden beginnen vanaf zes maanden door te komen. Dit gaat door tot het kind drie jaar oud is. Hierdoor hebben veel kinderen last van gevoelig tandvlees, waardoor ze soms snel geïrriteerd zijn. Het kan helpen als u langs het tandvlees wrijft met uw vinger of met een kleine, koele lepel of een koude bijtring die u in de ijskast heeft gelegd. Er zijn ook pijnstillende gels en medicijnen verkrijgbaar voor gebruik bij kinderen die tandjes krijgen. Vraag bij uw tandarts of kinderarts naar deze geneesmiddelen. Als uw kind tijdens het doorkomen van tanden koorts heeft, kunt u beter even contact opnemen met de huisarts om er zeker van te zijn dat er niet iets anders aan de hand is.

Hoe kan ik het beste de tanden van mijn peuter poetsen?
Het is aan te raden om tot de leeftijd van zes jaar toezicht op het poetsen te houden. Volg hierbij de onderstaande richtlijnen:

  • Gebruik een hoeveelheid fluoridetandpasta ter grootte van een erwt. Let erop dat het kind de tandpasta niet doorslikt.
  • Gebruik een zachte tandenborstel. Poets eerst de binnenkant van alle tanden, omdat zich daar de meeste tandplak vormt. Plaats de borstel onder een hoek tegen de tandvleesrand. Poets voorzichtig heen en weer.
  • Reinig de buitenkant van alle tanden. Plaats de borstel onder een hoek tegen de tandvleesrand. Poets voorzichtig heen en weer.
  • Plaats de borstel op de kauwvlakken van de tanden en kiezen. Poets voorzichtig heen en weer.

Is duimzuigen een probleem en wat kan ik eraan doen?
De zuigreflex is normaal en gezond bij baby's. Als de gewoonte om op een duim of vinger te zuigen aanhoudt nadat het volwassen gebit is doorgekomen (tussen het vierde en zevende jaar) kan dit echter gevolgen hebben voor de groei van de mond en de kaak en de stand van de tanden. Duimzuigen kan ertoe leiden dat de voortanden naar voren wijzen of dat er een open beet ontstaat. Hierdoor kunnen bij volwassenen vroegtijdige slijtage, tandbederf en problemen met het bijten ontstaan. Het zuigen op een fopspeen na het wisselen van de tanden kan soortgelijke problemen veroorzaken.

De beste manier om met duimzuigen om te gaan, is door een positieve benadering en niet door afkeurende woorden of gedrag. Uw kind gedraagt zich op een natuurlijke manier. Prijs uw kind wanneer het niet aan het duimzuigen is. Vaak helpt het als u aandacht besteedt aan de spanningen die ertoe leiden dat uw kind op een duim of vinger gaat zuigen. U kunt uw kind aan zijn of haar gewoonte herinneren door 's nachts een pleister om de duim of vinger te doen of door een sok of een want over de hand te plaatsen. Een tandarts of kinderarts kan ook een bitter smakend middeltje voorschrijven dat u op de duim kunt aanbrengen.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.