Badge field

Hoe gaat het bleken van tanden in z'n werk?

Published date field

Er zijn veel manieren om uw tanden te bleken — van witmakende tandpasta en andere producten die vlekken goedkoop kunnen verwijderen, tot licht blekende technieken in de tandartspraktijk die zo'n 1000 euro kunnen kosten voor een drastischer resultaat.

Alle witmakende technieken werken op één van de twee manieren:

  1. Bleekprocedures veranderen uw natuurlijke tandkleur, meestal van vijf tot zeven tinten lichter. Tanden witter laten maken in de tandartspraktijk en zelf uw tanden thuis witter maken zijn beide gebaseerd op bleken. Het bleekmiddel bevat een actief bestanddeel, vaak carbamide-peroxide of waterstofperoxide in concentraties van 10-22%, dat zowel diepe als oppervlakkige vlekken helpt te verwijderen. Er zijn aanzienlijke prijsverschillen tussen de verschillende bleekprocedures:
  2. Een lichtbleeksessie in de tandartspraktijk kan zo'n 500 euro kosten. Het resultaat is direct wittere tanden. Na ongeveer een jaar normaal eten en drinken (koffie, thee, frisdrank), verkleuren uw tanden weer en ontstaan er nieuwe vlekken. In de tandartspraktijk betaalt u ongeveer 500 euro om weer witte tanden te krijgen.

    Een door uw tandarts op maat gemaakt mondstukje voor thuisbleken kost ongeveer 300 euro, en u draagt het meestal meerdere uren per dag of twee weken langs 's nachts. Als u nieuwe vlekken ziet, draagt u het mondstukje weer een nacht of twee om de vlekken te laten verdwijnen.

    Producten voor het bleken van tanden die bij de drogist verkrijgbaar zijn, bestaand uit bitjes, witmakende gels aan te brengen met een borsteltje en witmakende strips, variëren in prijs van 10 euro tot 45 euro


  3. Procedures zonder bleekmiddel fysieke of chemische verwijdering van vlekken. Alle tandpasta's maken gebruik van een mild schuurmiddel om vlekken te verwijderen tussen de tandartsafspraken. Witmakende tandpasta's hebben speciale chemische of polijstende bestanddelen waarmee vlekken worden verwijderd. Bij een professionele schoonmaakbeurt door een tandarts of mondhygiënist wordt ook gebruik gemaakt van schurende of polijstende middelen om de meeste vlekken te verwijderen die veroorzaakt worden door voedsel en tabak.

Iedereen reageert verschillend op de verschillende witmakende procedures. Sommige mensen reageren goed op witmakende tandpasta's terwijl mensen met grijze tanden of andere ernstige verkleuringen porseleinen facings of schildjes nodig hebben (eerder in dit hoofdstuk beschreven) om de lach te krijgen die zij altijd al gewild hebben. Alleen uw tandarts of mondhygiënist kan vaststellen wat het beste voor u is.

Colgateproducten voor witte tanden

Copyright © 2011 Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.