Badge field

null

Published date field

Wat is de juiste manier om te flossen?
Door op de goede manier te flossen, verwijdert u tandplak en voedselresten op plaatsen waar u met de tandenborstel niet goed bij kunt: onder het tandvlees en tussen de tanden. Omdat vorming van tandplak kan leiden tot tandbederf en tandvleesproblemen, is dagelijks flossen dringend aan te raden.

Met de volgende flostechniek behaalt u optimale resultaten:

  • Gebruik ongeveer 45 cm flosdraad (tandzijde). Wikkel het grootste deel van de draad rond uw beide middelvingers, zodat er zo'n 5 cm overblijft om mee te werken.
  • Span de flosdraad strak tussen uw duimen en wijsvingers en beweeg de draad voorzichtig op en neer tussen de tanden en kiezen.
  • Volg zorgvuldig de rondingen van de tanden en kiezen en flos ook onder de tandvleesgrens rond de basis van de tanden en kiezen. Forceer niet en laat de draad niet uitschieten, omdat u anders het kwetsbare tandvlees kunt beschadigen.
  • Gebruik voor elke tand of kies een schoon stukje flosdraad.
  • Beweeg de draad ook bij het verwijderen heen en weer tussen de tanden.

Welke soort flosdraad moet ik gebruiken?
U kunt kiezen uit twee soorten flosdraad:

  • Nylon flosdraad (met meerdere vezels)
  • PTFE flosdraad (met één vezel)

Nylon flosdraad is in verschillende smaken met en zonder waslaag verkrijgbaar. Omdat dit type flosdraad is samengesteld uit een groot aantal nylonvezels, kunnen er soms vezels breken of rafelen, met name wanneer tanden erg dicht op elkaar staan. De duurdere, enkelvezelige PTFE flosdraad glijdt gemakkelijk tussen de tanden, zelfs als er weinig ruimte is, en zal minder snel rafelen. Bij juist gebruik zijn beide soorten draad uitstekend geschikt voor het verwijderen van plak en etensresten.

 

floss1 floss2 floss3

Gebruik ongeveer 45 cm flosdraad, waarbij u per tand of kies zo'n 5 cm vrijhoudt.

Volg zorgvuldig de rondingen van uw tanden en kiezen.

Reinig ook onder de tandvleesgrens, maar let erop dat u het tandvlees niet beschadigt.

 

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.