Badge field

Een mooiere glimlach

Published date field

Welke factoren beïnvloeden de kleur van mijn tanden?
Sommige mensen hebben gelere tanden dan anderen. Van andere mensen worden de tanden geler naarmate ze ouder worden. De natuurlijke kleur van uw tanden wordt door veel factoren beïnvloed. Vlekken aan de oppervlakte (extrinsieke vlekken genoemd door de tandarts) en verkleuring kunnen veroorzaakt worden door:

 • Tabak (ook pruimtabak)
 • Het drinken van koffie, thee of rode wijn
 • Het eten van levensmiddelen met veel pigment zoals kersen en bosbessen
 • Een ophoping van tandsteen veroorzaakt door verhard tandplak

Vlekken aan de oppervlakte (extrinsieke vlekken genoemd door de tandarts) kunnen veroorzaakt worden door:

 • Behandeling met het antibioticum tetracycline in de periode dat de tanden worden gevormd
 • Geel of grijs worden van de tanden als gevolg van het verouderingsproces
 • Trauma aan het gebit door het afsterven van een tandzenuw waardoor de tand er bruin, grijs of zwart uit gaat zien
 • Het eten van teveel fluoride als de tanden worden gevormd (van geboorte tot de leeftijd van 16 jaar), waardoor de tanden er 'gevlekt' uitzien
Discolored ToothWhitening

Verkleurde of gevlekte tanden

Tanden na het bleken

Wat zijn manieren om tanden te bleken?
De grondige reiniging door een tandarts of mondhygiënist verwijdert de meeste externe vlekken veroorzaakt door voedingsmiddelen en tabak. Het gebruik van een witmakende tandpasta kan deze vlekken aan het oppervlak ook helpen verwijderen tussen de tandartsbezoeken door. Als de vlekken al jaren aanwezig zijn, kan het nodig zijn om uw tanden professioneel te laten bleken om deze hardnekkige externe vlekken te verwijderen.

Interne vlekken kunnen worden gebleekt of met een schildje of kroon worden bedekt. Al deze methoden zijn veilig en effectief maar uw tandarts zal u aanraden welke behandeling het meest geschikt is voor u afhankelijk van de staat van uw tanden en het resultaat dat u wilt bereiken. Uw tandarts overweegt:

 • De gradatie en het type van de vlekken
 • Hoeveel tandstructuur is er nog (is de tand erg gevuld? Zijn veranderingen aan de vorm van de tand nodig of gewenst?)

Hoe gaat het bleken van tanden in z'n werk?
Wit maken (bleken) kan in de tandartspraktijk of thuis worden gedaan door middel van een systeem dat uw tandarts u verstrekt. Beide methoden gebruiken tandblekende gels die de vlek oxideren. Het is niet ongebruikelijk dat de tanden een beetje gevoelig worden tijdens het proces.

 • Thuis tanden bleken
  Thuis tanden bleken is tegenwoordig populair. Uw tandarts maakt een afdruk van uw gebit en maakt een bakje op maat dat u vult met de witmakende gel en dagelijks twee uur of gedurende twee weken 's nachts draagt. Veel witmakende kits die tegenwoordig door de tandarts worden voorgeschreven bevatten een oplossing van 10-15% carbamide-peroxide. Als u thuis uw tanden bleekt onder supervisie van een tandarts dan is dit een zeer effectieve methode.
 • Tanden bleken in de tandartspraktijk
  Minder frequent en duurder. Deze procedure duurt 30 minuten tot een uur per afspraak. Er zijn meerdere afspraken nodig om het gewenste resultaat te bereiken. Om uw mond te beschermen wordt er een gel aangebracht op uw tandvlees en wordt er een rubberen "schildje" geplaatst rond de tandhalzen. Vervolgens wordt het oxiderende middel (de bleekoplossing) aangebracht op uw tanden. Soms wordt een speciale lamp gebruikt met tussenpozen van vijf minuten om het middel te activeren.

Hoe werken facings?
Er zijn schildjes van composiet en porseleinen/composiet facings om tanden mee af te dekken voor een mooier aanzicht van gebroken of scheve tanden. Er zijn twee basistechnieken:

 • Composiet schildjes
  ten eerste wordt de tand iets kleiner gemaakt zodat de 'nieuwe' tand er niet te groot uitziet. Vervolgens worden er met een mild zuur microscopisch kleine groeven in het tandoppervlak gekrast. Een composiet hars passend bij de kleur van de andere tanden wordt aangebracht op de tand, in vorm gebracht, onder een lamp uitgehard en ten slotte glad gepolijst.
 • Facings
  Een facing wordt gemaakt in de kleur en vorm van uw tand. Porseleinen facings zijn doorgaans sterker terwijl composiet facings goedkoper zijn. Bij porseleinen facings maakt de tandarts een afdruk van het gebit en stuurt dit naar het tandheelkundig laboratorium om de facing te maken, meestal nadat de voorkant van de tand kleiner is gemaakt. Bij beide methoden wordt de tand op de facing voorbereid doordat de voorkant wordt opgeruwd met een mild schurende oplossing. De facing wordt op de tand bevestigd met een tandlijm.

Een porseleinen facing is duurder, maar de kleur ervan kan beter worden afgestemd op die van de omliggende tanden. Een porseleinen facing gaat meestal vijf tot tien jaar mee.

BeforeBonding AfterBonding

Voor de facing

Na de facing

Komen er vlekken op mijn nieuwe witte tanden?

Op elke tand kunnen vlekken komen, dus ook op de hierboven genoemde facings en schildjes. Om te voorkomen dat vlekken terugkomen, kunt u roken en het drinken van koffie, thee, rode wijn en het eten van etenswaren met veel pigment het beste beperken. En poets uw tanden twee keer per dag met een witmakende tandpasta.

*The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS and Mary Jane Taintor, 1997.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.