Hoe help ik mijn kinderen hun gebit te verzorgen en tandbederf te voorkomen?
Als u uw kind op jonge leeftijd een goede mondhygiëne aanleert, heeft hij of zij daar een leven lang baat bij. U kunt om te beginnen zelf het goede voorbeeld geven: als u zelf goed voor uw gebit zorgt, maakt u duidelijk dat mondhygiëne iets waardevols is. Alles wat mondverzorging leuk maakt, zoals samen met uw kind tanden poetsen of uw kind zelf een tandenborstel laten uitkiezen, bevordert een goede mondverzorging.
Om uw kinderen te helpen bij het beschermen van hun tanden en tandvlees en het verminderen van de kans op gaatjes, leert u ze de volgende stappen:
- Poets tweemaal per dag met een fluoridetandpasta om tandplak te verwijderen. Tandplak, een kleverig laagje op de tanden, is de belangrijkste oorzaak van tandbederf.
- Flos elke dag om de tandplak tussen de tanden en kiezen en onder de tandvleesrand te verwijderen, voordat de plak kan verharden tot tandsteen. Als tandsteen eenmaal is gevormd, kan het alleen nog door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd.
- Zorg voor een gebalanceerde voeding met weinig zetmeel- of suikerhoudende producten, omdat deze producten zuren in de tandplak vormen die tandbederf veroorzaken. Als deze producten toch gegeten worden, probeer ze dan niet als tussendoortje maar in combinatie met een maaltijd te geven. De extra productie van speeksel tijdens een maaltijd helpt de etensresten weg te spoelen.
- Gebruik tandpasta en andere gebitsverzorgingsproducten met fluoride.
- Ga regelmatig met uw kind naar de tandarts voor controle.
Welke poetstechniek kan ik mijn kind aanleren?
Het is verstandig toezicht te houden op het poetsen van uw kinderen totdat ze deze eenvoudige stappen onder de knie hebben:
- Gebruik een hoeveelheid fluoridetandpasta ter grootte van een erwt. Let erop dat uw kind de tandpasta niet doorslikt.
- Gebruik een zachte tandenborstel. Poets om te beginnen de binnenkant van alle tanden, omdat zich daar het meeste tandplak vormt. Poets voorzichtig heen en weer.
- Poets de buitenkant van alle tanden en kiezen. Plaats de borstel onder een hoek tegen de tandvleesgrens. Poets voorzichtig heen en weer.
- Poets de kauwvlakken van alle tanden en kiezen. Poets voorzichtig heen en weer.
- Gebruik het topje van de tandenborstel om de achterkant van de voortanden (boven en beneden) te poetsen.
- Het is altijd leuk om ook de tong te poetsen, zeker wanneer uw kind daarbij zijn of haar tong zo ver mogelijk mag uitsteken!
Wanneer moet mijn kind beginnen met flossen?
Etensresten en plak die zich tussen de tanden en kiezen bevinden, kunnen niet worden verwijderd door alleen te poetsen. Daarom moet u bij uw kinderen vanaf vier jaar beginnen met flossen. Veel kinderen kunnen vanaf een jaar of acht zelf flossen.
Wat zijn sealings en wanneer heeft mijn kind deze nodig?
Een sealing biedt een effectieve bescherming tegen gaatjes. Een sealing is een dunne kunststof laklaag die wordt aangebracht op de kauwvlakken van de blijvende kiezen van uw kind, waar normaal gesproken de meeste gaatjes voorkomen. Het aanbrengen van een sealing is niet pijnlijk en kan in één behandeling worden uitgevoerd. Uw tandarts kan u vertellen of uw kind baat kan hebben bij deze behandeling.
Wat is fluoride en hoe weet ik of mijn kind de juiste hoeveelheid binnenkrijgt?
Fluoride is een van de beste methoden om tandbederf te voorkomen. Het is een natuurlijk voorkomend mineraal, dat het tandglazuur versterkt. Voor de meeste kinderen is een juist gebruik van fluoridetandpasta voldoende om tandbederf tegen te gaan. Als uw kind een verhoogd risico op tandbederf heeft en als er geen gefluorideerd drinkwater, melk of zout beschikbaar is, kan de kinderarts of tandarts fluoridedruppels of een mondspoeling aanbevelen als aanvulling op de fluoridetandpasta.
Hoe belangrijk zijn eetgewoonten voor het gebit van mijn kind?
Een uitgebalanceerde voeding is noodzakelijk voor de vorming van sterke tanden en kiezen die bestand zijn tegen cariës. Naast een compleet pakket vitaminen en mineralen moet een kind ook in ruime mate calcium en fosfor binnenkrijgen.
Het eten van tussendoortjes is misschien wel de grootste vijand van het gebit van uw kind. De suikers en het zetmeel in producten zoals koekjes, snoep, gedroogd fruit, frisdrank, chocolade, zoutjes en chips veroorzaken in combinatie met tandplak de vorming van zuren. Deze zuren tasten het tandglazuur aan en veroorzaken uiteindelijk gaatjes.
Een "zuuraanval" kan aanhouden tot 20 minuten na een maaltijd of tussendoortje. Zelfs een kleine knabbel tussendoor kan al tot zuurvorming leiden. Daarom is het verstandig zo min mogelijk tussen de maaltijden door te eten.
Wat moet ik doen als mijn kind een tand verliest of breekt?
Bij elke verwonding in de mond van uw kind moet u onmiddellijk contact met uw tandarts opnemen. De tandarts kan de verwonding onderzoeken en bepalen welke behandeling noodzakelijk is.
Als uw kind pijn heeft doordat een tand is gebroken of gebarsten of doordat er een splinter vanaf is gebroken, gaat u onmiddellijk naar de tandarts. U kunt het kind alvast een pijnstiller geven tot u bij de tandarts terecht kunt. Als er een deel van een tand is afgebroken, neemt u (voor zover mogelijk) dit deel mee naar de tandarts.
Als een tand of kies door een ongeval geheel uit de mond wordt gestoten, moet u de tand zo snel mogelijk naar een tandarts brengen. Raak de tand zo min mogelijk aan. Probeer de tand niet schoon te vegen of op een andere manier te reinigen. Bewaar de tand in water of melk totdat u bij de tandarts bent. Vaak is het mogelijk de tand of kies terug te plaatsen in de mond van uw kind.