Badge field

Is mondhygiëne van invloed op de zwangerschap?

Published date field

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen tandvleesaandoeningen en vroeggeboorten. Zwangere vrouwen met een tandvleesaandoening lopen mogelijk een groter risico om te vroeg te bevallen, waarbij de baby te klein ter wereld komt.

Er is meer onderzoek nodig naar de manier waarop tandvleesaandoeningen de zwangerschap beïnvloeden. Maar het lijkt erop dat deze aandoeningen leiden tot een verhoogde concentratie van bepaalde vloeistoffen die de weeën opwekken. De onderzoeksresultaten suggereren ook dat er een hoger risico op vroeggeboorte is wanneer de tandvleesaandoening gedurende de zwangerschap erger wordt.

Hoe kan ik zorgen voor een gezonde zwangerschap?

Het is aan te raden dat vrouwen die in verwachting willen raken, nog vóór de zwangerschap de tandarts bezoeken voor controle en behandeling van eventuele gebitsproblemen.

Tijdens de zwangerschap hebben uw tanden en tandvlees extra aandacht nodig. Poets en flos regelmatig, volg een uitgebalanceerd dieet en breng regelmatig een bezoek aan de tandarts, zodat gebitsproblemen tijdens de zwangerschap tot een minimum beperkt blijven.

Welke gebitsproblemen kunnen zich tijdens de zwangerschap voordoen?

Uit onderzoek blijkt dat veel zwangere vrouwen last hebben van zwangerschapsgingivitis: de vorming van tandplak, waardoor het tandvlees geïrriteerd raakt. Symptomen zijn onder andere rood, ontstoken en bloedend tandvlees.

Gingivitis komt tijdens de zwangerschap vaker voor doordat de toegenomen hormoonspiegel zorgt voor een overreactie van het tandvlees op de irriterende stoffen in de tandplak. De ware oorzaak van deze tandvleesontsteking is echter nog altijd de tandplak, en niet de hormonen.

Als u uw tanden en kiezen schoon houdt, met name langs de tandvleesgrens, kunt u het ontstaan van gingivitis tijdens de zwangerschap grotendeels voorkomen. Het is ook goed voor uw tanden als u in plaats van zoetigheid de voorkeur geeft aan voedzamer producten, zoals kaas, vers fruit en groenten.

Wat kan ik verwachten bij een bezoek aan de tandarts tijdens de zwangerschap?

Laat uw tandarts al tijdens het maken van de afspraak weten dat u in verwachting bent.

De beste tijd voor een afspraak is in de vierde tot zesde maand van de zwangerschap. In de regel is een controle of een professionele reiniging ook in de eerste drie maanden van uw zwangerschap geen probleem, maar overige behandelingen worden meestal doorgeschoven. Dit komt omdat de eerste drie maanden van de zwangerschap van het grootste belang zijn voor de ontwikkeling van uw kind. En in de laatste drie maanden kan de stress van een bezoek aan de tandarts leiden tot een verhoogde kans op complicaties.

Gebruikelijkerwijs worden gedurende de eerste drie maanden röntgenfoto's, verdoving, pijnmedicatie en antibiotica (met name tetracycline) alleen voorgeschreven als dit absoluut noodzakelijk is. De laatste drie maanden van de zwangerschap kan het ongemakkelijk zijn om langere tijd in de stoel van de tandarts te zitten. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat zwangere vrouwen vaker moeten kokhalzen. Uw tandarts is hier overigens op voorbereid.

Als u een spoedconsult nodig hebt, laat de tandarts dan van tevoren weten dat u in verwachting bent. Bespreek eventuele stresssituaties, miskramen en medicijngebruik, omdat deze omstandigheden van invloed kunnen zijn op de behandeling door de tandarts. Mogelijk zal de tandarts voor aanvang van de behandeling met uw huisarts overleggen.

Als u twijfels of vragen hebt, vraagt u uw tandarts of huisarts om uw specifieke wensen te bespreken. Als de tandarts medicijnen voorschrijft, mag u de voorgeschreven dosis niet overschrijden.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.