Badge field

Wat is een vulling?

Published date field

Met behulp van een vulling herstelt de tandarts de normale functie en vorm van een door tandbederf aangetaste tand of kies. Eerst verwijdert de tandarts het aangetaste materiaal. Vervolgens wordt het gebied grondig gereinigd en ten slotte wordt de holte opgevuld met vulmateriaal.

Een vulling sluit de holtes af waar bacteriën kunnen binnendringen en levert zo ook een bijdrage aan het voorkomen van tandbederf. Vullingen kunnen onder andere gemaakt worden van goud, porselein, composiethars (witte vullingen) en amalgaam (een legering van kwik, zilver, koper, tin en soms ook zink).

Welk type vulling is het beste?
Er bestaat geen type vulling dat voor iedereen het meest geschikt is. Welke vulling voor u het beste is, hangt af van de omvang van de reparatie, eventuele allergieën voor bepaalde materialen, de plaats in de mond waar de vulling moet komen en de kosten. Dit zijn enkele overwegingen ten aanzien van de beschikbare materialen:

  • Gouden vullingen (inlays) worden in het tandtechnisch laboratorium op maat gemaakt en met een soort cement op hun plaats vastgezet. Gouden inlays worden goed verdragen door het tandvlees en gaan vaak langer dan 20 jaar mee. Om deze redenen wordt goud wel als het meest geschikte materiaal voor vullingen beschouwd. Het is echter ook de meest kostbare optie en er zijn meerdere bezoeken aan de tandarts nodig.
  • Amalgaamvullingen zijn goed bestand tegen slijtage en relatief goedkoop. Vanwege de donkere kleur zijn amalgaamvullingen echter opvallender dan porselein- of composietvullingen, zodat ze meestel niet in de voortanden of op andere zichtbare plaatsen worden gebruikt.
  • Composietvullingen (witte vullingen) zien er natuurlijker uit doordat de kleur kan worden aangepast aan de kleur van de omliggende tanden. De ingrediënten worden gemengd en vervolgens wordt het composietmengsel in de holte aangebracht om uit te harden. Composiet is niet altijd geschikt voor grote vullingen, aangezien composietvullingen op lange termijn minder goed bestand zijn tegen slijtage of barsten. Bovendien kan een composietvulling verkleuren door het gebruik van koffie, thee of tabak en gaan composietvullingen minder lang mee dan andere soorten vullingen (meestal drie tot tien jaar).
  • Porseleinen vullingen (inlays) worden op maat gemaakt in een tandtechnisch laboratorium en vervolgens met cement aan de tand of kies vastgehecht. De kleur kan worden aangepast aan de kleur van de tand. Porseleinen inlays zijn goed bestand tegen verkleuring. Bij restauratie met porselein wordt meestal een groot gedeelte van de tand bedekt. De kosten zijn vergelijkbaar met die van gouden vullingen.

Als een groot gedeelte van de tand is aangetast door tandbederf of een breuk, wordt soms een kroon aanbevolen. Wanneer het tandbederf tot de tandzenuw is doorgedrongen, zijn er twee behandelingen mogelijk: wortelkanaalbehandeling (waarbij de aangetaste zenuw wordt verwijderd) en een procedure genaamd pulpaoverkapping (waarbij wordt getracht te voorkomen dat de zenuw afsterft).

Wat gebeurt er als u een vulling krijgt?
Als de tandarts een gaatje wil vullen, zal hij of zij eerst het aangetaste materiaal verwijderen en het gebied schoonmaken. De gereinigde holte wordt vervolgens gevuld met een van de hierboven genoemde materialen.

Hoe weet ik of ik een vulling nodig heb?
Alleen de tandarts kan bepalen of u gaatjes hebt die gevuld moeten worden. Tijdens de controle zal de tandarts een spiegeltje gebruiken om het oppervlak van de tanden en kiezen te bekijken.

Elke afwijking wordt met speciale instrumenten nauwkeurig onderzocht. Er kan ook een röntgenfoto worden gemaakt van de mond of een gedeelte hiervan. Welke behandeling wordt gevolgd, is afhankelijk van de omvang van de schade die door het tandbederf is aangericht.


Silver
Amalgaamvulling
Gold
Gouden vulling
White
Witte vulling

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.