Mensen die last hebben van een droge mond, hebben onvoldoende speeksel om de mond vochtig te houden. Iedereen heeft wel eens last van een droge mond, vooral bij nervositeit en spanningen. Maar als u altijd of vrijwel altijd een droge mond hebt, kan dit lastig zijn en ernstiger problemen veroorzaken. Het kan ook een indicatie zijn voor een andere medische aandoening. Speeksel houdt niet alleen de mond vochtig, maar helpt ook bij het verteren van voedsel, het biedt bescherming tegen tandbederf, voorkomt infecties door bacteriën te remmen en stelt u in staat te kauwen en te slikken.
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken waardoor de speekselklieren niet goed functioneren, zoals:
- Neveneffecten van bepaalde medicijnen: meer dan 400 medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken, waaronder histamineremmers, decongestiva, pijnstillers, plaspillen en medicatie tegen hoge bloeddruk en depressie.
- Ziekten: bepaalde ziekten met een effect op de speekselklieren, zoals diabetes, de ziekte van Hodgkin, de ziekte van Parkinson, HIV/AIDS en het syndroom van Sjögren, kunnen een droge mond veroorzaken.
- Bestraling: de speekselklieren kunnen worden aangetast als uw hoofd en nek tijdens de behandeling van kanker worden bestraald. Het totale of gedeeltelijke gebrek aan speeksel kan blijvend of tijdelijk zijn.
- Chemotherapie: medicijnen tegen kanker kunnen het speeksel stroperig of draderig maken, waardoor de mond droog aanvoelt.
- Menopauze: wijzigingen in de hormoonspiegel hebben invloed op de speekselklieren, waardoor vrouwen tijdens en na de overgang vaak blijvend last hebben van een droge mond.
- Roken: een droge mond komt vaak voor onder pijp- en sigarenrokers en zware sigarettenrokers.
Hoe weet ik of ik last heb van een droge mond?
Iedereen heeft wel eens een droge mond. Alleen als dit lange tijd aanhoudt, is er mogelijk een probleem met de speekselproductie. Mogelijke symptomen van een droge mond zijn:
- Een droog, plakkerig gevoel in de mond
- Moeite met slikken
- Een brandend gevoel op de tong
- Een droog gevoel in de keel
- Gebarsten lippen
- Minder smaakgevoel of een metalige smaak in de mond
- Zweertjes in de mond
- Vaak slechte adem
- Moeite met kauwen en/of spreken
Hoe wordt een droge mond behandeld?
De enige effectieve aanpak van een droge mond is een behandeling van de oorzaak. Als de droge mond veroorzaakt wordt door medicijngebruik, kan uw dokter misschien het recept of de dosering aanpassen. Als de speekselklieren niet goed functioneren maar wel een kleine hoeveelheid speeksel produceren, kan uw dokter mogelijk een medicijn voorschrijven dat de werking van de klieren stimuleert.
Voor zover de oorzaak van de droge mond niet kan worden opgeheven, of totdat dit wel mogelijk is, kunt u op verschillende manieren de vochtigheid van uw mond herstellen. De tandarts kan speekselvervangers of andere mondbevochtigers aanbevelen. Soms helpt het om te spoelen met mondwater dat speciaal ontwikkeld is voor mensen met een droge mond. Andere mogelijkheden zijn:
- Vaak slokjes water nemen
- Cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee en bepaalde soorten frisdrank vermijden, omdat deze de mond kunnen uitdrogen
- Suikervrije kauwgum kauwen of zuigen op suikervrije zuurtjes om de speekselproductie te bevorderen (als de speekselklieren nog gedeeltelijk functioneren)
- Geen tabak of alcohol gebruiken, omdat hierdoor de mond uitdroogt
- Zoute of sterk gekruide etenswaren vermijden, omdat deze in een droge mond pijnlijk kunnen zijn
- 's Nachts een luchtbevochtiger gebruiken