Wat is tandenbleekgel?
Badge field

Wat is tandenbleekgel?

Published date field

We weten zeker dat de meeste mensen het ermee eens zijn dat het hebben van stralend witte tanden je veel zelfvertrouwen geeft en je zeker een reden geeft om te glimlachen. Het is dus logisch dat veel mensen hun tanden willen bleken. Als experts in het bleken van tanden hebben we een handige gids samengesteld met alle informatie over tandenbleekgel. Lees verder om de ins en outs te ontdekken.

Wat is tandenbleekgel en hoe werkt het?

Tandenbleekgel is een substantie met een witmakend ingrediënt om je tanden witter te maken. Deze ingrediënten kunnen waterstofperoxide, carbamideperoxide of PAP (ftalimidoperoxycapronzuur) zijn. Deze gel wordt vaak gemaakt voor gebruik in een tandenbleekbakje, dat je in je mond draagt. Soms is er echter ook tandenbleekgel of serum in de vorm van een pen verkrijgbaar die je gemakkelijk rechtstreeks op je tanden kunt aanbrengen.

De witmakende ingrediënten in de tandenbleekgel of serum laten een zuurstofmolecule vrij die onder het glazuur komt en een reactie veroorzaakt om de chemische structuur van vlekken te veranderen, waardoor verkleuringen worden verwijderd. Dit ingrediënt verwijdert ook vlekken op het tandoppervlak.

Het belangrijkste van deze chemische reactie is de duur die de tandenbleekgel of het serum nodig heeft om zijn werk te doen. Hoe langer het contact, des te beter het werkt. Dat gezegd hebbende, moet je een tandenbleekgel alleen gebruiken voor de specifieke tijd die de fabrikant aanbeveelt, anders kun je je tanden beschadigen.

Hoe kies je de juiste tandenbleekgel voor jou

Met zoveel tandenbleekgels op de markt, kan het moeilijk zijn om de beste te kiezen. Hier zijn een paar dingen om over na te denken bij het maken van je keuze:

  • Probeer een tandenbleekgel of serum te gebruiken met klinisch bewezen resultaten
  • Zorg ervoor dat de tandenbleekgel of serum die je kiest veilig is voor je glazuur
  • Kies voor een product van een gerenommeerd merk/li>
  • Ga voor een gemakkelijk te gebruiken tandenbleekgel of serum
  • Tandenbleekgels die door tandartsen worden meegegeven voor het thuis bleken zijn vaak een stuk duurder dan de gels die je online of in de winkel kunt vinden, dus kies er een die in jouw prijsklasse valt
  • Bekijk de claims over de werking van het product
  • Sommige mensen vinden tandenbleekgels een beetje vies smaken, houd hier rekening mee

Gebruik van ons witmakende serum: instructies en tips

Het witmakende serum in de pen van onze Colgate Max White Overnight Whitening pen draait tot 15 jaar verkleuring veroorzaakt door eten en drinken terug bij continu gebruik gedurende 3 weken.

Ons witmakende serum droogt heel snel en blijft op je tanden zitten totdat je ze poetst. Dit is belangrijk omdat het bleekmiddel dan zo lang mogelijk in contact blijft met je tanden, waardoor het effectief werkt.

Een van de grote voordelen van ons witmakende serum is dat je het op je tanden aanbrengt voordat je naar bed gaat en dat het zijn werk doet terwijl je slaapt. En met 4 eenvoudige stappen is het super eenvoudig te gebruiken:

Stap 1 - DROGEN

Droog na het tandenpoetsen voor het slapengaan je tanden af met een tissue. Dit is echt belangrijk om ervoor te zorgen dat het witmakende serum op je tanden blijft zitten.

Stap 2 - KLIKKEN

Klik op het uiteinde van de pen tot er een klein druppeltje op de borstel verschijnt. Wanneer je de pen voor de eerste keer gebruikt, kan het tot 20 klikken vereisen voordat het witmakende serum verschijnt.

Stap 3 - AANBRENGEN

Breng een enkel, dun laagje van het sneldrogende serum aan op elke tand van de bovenste rij tanden en wacht 10 tot 15 seconden totdat het serum is opgedroogd en een helder laagje vormt. Droog daarna de onderste rij van je tanden en herhaal het proces. 1-2 druppels serum zijn genoeg om tot 4 tanden te bedekken. Probeer te vermijden dat er serum op je tandvlees terechtkomt. Maak de borstel schoon met een droge tissue. Gebruik geen water.

Stap 4 - SLAPEN & POETSEN

Geniet van een goede nachtrust terwijl het serum je tanden 's nachts witter maakt. Poets de volgende ochtend je tanden zoals gewoonlijk om het doorzichtige laagje eenvoudig te verwijderen.

Tandenbleekgel vs. andere bleekmethoden

Naast het gebruik van een tandenbleekgel zijn er nog andere manieren om je tanden te bleken. Je kunt een dagelijkse whitening tandpasta gebruiken om vlekken te verwijderen. In tegenstelling tot gewone whitening tandpasta die alleen oppervlakkige vlekken verwijdert, dringen onze Max White Ultra en Max White Ultimate tandpasta veilig door tot onder je glazuur om vlekken veroorzaakt door eten en drinken ongedaan te maken.

Je zou ook kunnen kijken naar tandenbleekstrips. Deze werken op dezelfde manier als een tandenbleekgel met peroxide: het peroxide, of een ander witmakend ingrediënt, wordt op het oppervlak van de strip geplakt. Als je het op je tanden aanbrengt, doet het witmakende ingrediënt zijn werk. Sommige mensen ervaren gevoeligheid van het tandvlees met witmakende strips, iets waar je rekening mee moet houden.

Mogelijke risico’s en bijwerkingen van tandenbleekgel

Tandenbleekgel bevat meestal waterstofperoxide of carbamideperoxide, dat gevoeligheid of irritatie van het tandvlees kan veroorzaken als het niet goed wordt aangebracht. Je moet echter weten dat, als je online of in de winkel een tandenbleekmiddel koopt, er wettelijk niet meer dan 0,1% peroxide in mag zitten, wat meestal geen gevoeligheid veroorzaakt. 

Door tandartsen gebruikte tandenbleekgels bevatten veel hogere concentraties peroxide, en daarom kun je deze niet zomaar zelf kopen. Je tandarts zal moeten kijken of de tandenbleekgel voor jou geschikt is.

Hoe behoud je de resultaten van tandenbleekgel

Als je hebt besloten een paar weken lang een tandenbleekgel of serum te gebruiken, wil je je ervoor zorgen dat je tanden zo wit mogelijk blijven. Hier zijn enkele nuttige tips om je bleekresultaten te behouden:

Gebruik een whitening tandpasta om vlekken continu te verwijderen. Misschien wil je onze Max White Ultimate tandpasta proberen die, in tegenstelling tot gewone whitening tandpasta die alleen oppervlakkige vlekken verwijdert, veilig tot voorbij het glazuur doordringt om diepe vlekken veroorzaakt door eten en drinken te verwijderen.

Probeer te spoelen met ons Max White mondwater, dat ook kan helpen om je glimlach wit en stralend te houden.

Vermijd eten en drinken die vlekken op je tanden kunnen veroorzaken, zoals thee, koffie, rode wijn, curry’s en bessen. We hebben een handige gids samengesteld met 5 voedingsmiddelen en dranken die vlekken op je tanden kunnen veroorzaken en wat je kunt doen om dat te voorkomen. Lees meer.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.