Badge field

Bruxisme/Tandenknarsen: signalen en symptomen

Published date field

Als u 's morgens wakker wordt met pijnlijke kaakspieren of hoofdpijn, lijdt u mogelijk aan tandenknarsen (bruxisme). Bruxisme kan ertoe leiden dat tanden en kiezen pijn gaan doen of los gaan zitten en soms raken delen van de tanden letterlijk versleten. Uiteindelijk kan het tandenknarsen ook het omgevende bot- en tandvleesweefsel aantasten. Tandenknarsen kan ook leiden tot problemen met het kaakgewricht, zoals TMJ (temporomandibular joint syndrome).

Hoe weet ik of ik last heb van tandenknarsen?
Voor veel mensen is het tandenknarsen een onbewuste gewoonte. Ze realiseren zich misschien niet eens dat ze dit doen, totdat iemand ze vertelt dat ze in hun slaap allerlei knarsende geluiden produceren. Bij anderen ontdekt de tandarts tijdens een controle dat de tanden versleten raken of dat het tandglazuur gebarsten is.

Andere mogelijke symptomen van bruxisme zijn pijn in aangezicht, hoofd en nek. De tandarts kan de juiste diagnose stellen en bepalen of de aangezichtspijn wordt veroorzaakt door tandenknarsen.

Wat kan ik doen tegen tandenknarsen?
De juiste behandeling is afhankelijk van de oorzaak van het probleem. De tandarts kan door vragen te stellen en het gebit grondig te onderzoeken samen met u de mogelijke oorzaak van het tandenknarsen achterhalen. Afhankelijk van de mate waarin het gebit beschadigd is en de waarschijnlijke oorzaak, kan de tandarts het volgende voorstellen:

  • 's Nachts een bescherming dragen. De tandarts maakt een zogeheten splint of spalk op maat voor uw gebit, die u over de tanden in de bovenkaak draagt, zodat deze niet meer in aanraking komen met het ondergebit. Dit is een goede manier om met tandenknarsen om te gaan, maar het pakt de oorzaak niet aan.
  • Manieren vinden om te ontspannen. Aangezien stress een belangrijke oorzaak van tandenknarsen lijkt te zijn, kan elke vorm van ontspanning een positieve bijdrage leveren: naar muziek luisteren, lezen, wandelen of een bad nemen. Het kan ook nuttig zijn een therapie te volgen om te leren effectief om te gaan met stresssituaties. Verder kan het helpen als u een warm, vochtig washandje tegen de zijkant van uw gezicht houdt om de pijnlijke kaakspieren te ontspannen.
  • De hoogste punten van een of meer tanden reduceren om de tanden beter te laten aansluiten. Een afwijkende "beet", wanneer boven- en ondergebit niet goed op elkaar aansluiten, kan soms ook worden gecorrigeerd door middel van nieuwe vullingen of kronen en door orthodontische maatregelen.
Appliance
Een splint biedt 's nachts bescherming tegen tandenknarsen, maar neemt de oorzaak niet weg.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.