Badge field

null

Published date field

Als u deze informatie opvolgt, dan kunnen u en uw gezin een leven lang gezonde tanden en gezond tandvlees houden. Als ouder kunt u met uw kind bespreken waarom een goede mondverzorging belangrijk is — en u kunt laten zien hoe het moet!

Vier stappen voor een mooie lach

  1. Poets uw tanden minimaal twee keer per dag met een tandpasta met fluoride, vooral na het ontbijt en voor het slapen gaan.
  2. Flos elke dag.
  3. Eet zo min mogelijk tussendoortjes op een dag.
  4. Ga regelmatig naar de tandarts.

Het is gemakkelijk om voor goede mondverzorging voor uw gezin te zorgen. Het enige wat u nodig heeft is de juiste informatie en een beetje oefening om hen in de juiste richting te sturen!

In dit hoofdstuk krijgt u meer informatie over:

Tandenpoetsen
Flossen
Fluoride
Tussendoortjes en tandbederf 
Gebitscontrole
Het voorkomen van gaatjes bij jonge kinderen

Tandenpoetsen

 

parfam_1f parfam_2f
parfam_3f parfam_4f
                          parfam_5f

Flossen

Terug naar boven

parfam_floss1 parfam_floss2

Fluoride – de beste bescherming voor uw gezin

Fluoride biedt de beste bescherming tegen gaatjes zodat u en uw gezin een leven lang breeduit kunnen lachen! Het houdt de tanden van het hele gezin sterk — ongeacht hoe oud de gezinsleden zijn.

Zo werkt fluoride
Het tandglazuur wordt dagelijks aangevallen door de zuren in tandplak. Deze zuren maken de tanden zwakker en er kan tandbederf optreden.

Hier speelt fluoride een belangrijke rol. Fluoride wordt door uw tanden opgenomen in het tandglazuur. Het helpt het tandglazuur te repareren en het voorkomt tandbederf. Het kan het tandbederf zelfs stoppen.

Zo krijgt u fluoride
U kunt via verschillende manieren profiteren van de voordelen van fluoride. Fluoride werkt via de buitenkant van uw tanden en van binnenuit uw lichaam. Voor de beste werking heeft u het op beide manieren nodig! Thuis moeten u en uw gezin minstens twee keer per dag poetsen met tandpasta met fluoride, vooral na het ontbijt en voor het slapen gaan.

Terug naar boven

Tussendoortjes en tandbederf
Fluoride is de beste bescherming tegen tandbederf, maar het eten van veel tussendoortjes kan de grootste vijand van onze tanden zijn. U en uw gezin eten dagelijks tussendoortjes. Dit is wat u moet weten:

het is belangrijk hoe vaak u iets tussendoor eet
Wat u eet is niet zo belangrijk als wanneer en hoe vaak u iets tussendoor eet! Dit heeft te maken met de 'plakreactie' en dat werkt zo:

De plakreactie
Iedreen heeft bacteriën in z'n mond die tandplak veroorzaken. Maar als deze bacteriën in contact komen met het suiker en de zetmeel uit tussendoortjes zoals koekjes, snoep, gedroogd fruit, frisdrank en zoute stengels of chips, dan gaat het tandplak zuren aanmaken en ontstaat er een 'plakaanval'.

Het is een feit dat de meeste tussendoortjes die u eet suiker of zetmeel bevatten die tandplak de kans geven om zuren aan te maken. En elke 'plakaanval' kan tot 20 minuten duren nadat u uw tussendoortje heeft gegeten. In deze periode tasten de zuren het tandglazuur aan waardoor het zwakker wordt. Zo ontstaan gaatjes!

Terugvechten tegen tandplak
Het goede nieuw is dat u iets kunt doen tegen tandplak! Door tweemaal per dag uw tanden te poetsen met een tandpasta met fluoride en door het aantal keren dat u een tussendoortje eet te verminderen, kunnen u en uw gezin tandbederf helpen voorkomen. Als u iets tussendoor eet kunt, u het beste iets voedzaams kiezen en matig snoepen.

Het is ook beter om het hele tussendoortje in één keer op te eten! De reden: door in één keer vijf stukken van een tussendoortje te eten worden uw tanden maar voor ongeveer 20 minuten blootgesteld aan mogelijk tandbederf. Als u de vijf stukken gespreid eet dan worden uw tanden aan 100 minuten van mogelijk tandbederf blootgesteld. Wat een verschil!

U moet ook de tanden van uw baby in de gaten houden!
De tandjes van baby's zijn net zo vatbaar voor tandbederf als de tanden van oudere kinderen en volwassenen. Tandbederf bij jonge kinderen kan zelfs een ernstige aandoening zijn. Zie het hoofdstuk 'Gaatjes bij jonge kinderen voorkomen' hieronder voor meer informatie.

Terug naar boven

Gebitscontrole
De tandarts is uw compagnon op weg naar een stralende glimlach. Ga met het hele gezin regelmatig naar de tandarts. Kleine kinderen kunnen het beste voor hun derde verjaardag voor het eerst naar de tandarts gaan.

Als kinderen al op jonge leeftijd voor het eerst naar de tandarts gaan dan zullen zij het tandartsbezoek ervaren als iets positiefs.

TIP: Neem uw peuter eerst mee naar uw eigen afspraak. Zo wordt de praktijk van de tandarts een vertrouwde plek.

Uw tandartsbezoek: wat kunt u verwachten

Fluoridebehandelingen:
Uw tandarts kan de tanden van uw kind met extra fluoride behandelen met behulp van een gel om de tanden sterker te maken. Deze gel zit in een vormpje dat in de mond van uw kind past en dat uw kind een paar minuten in de mond moet houden om de fluoride in te laten trekken. Er zijn verschillende smaken voor kinderen!

Sealants:
Dit zijn dunne, beschermende plastic laagjes die door de tandarts worden aangebracht op permanente kiezen. Ze vullen de groeven op het kauwvlak van de kiezen waar anders etensresten en bacteriën kunnen gaan zitten en gaatjes veroorzaken. Sealants blijven jaren zitten.

Röntgenfoto's: 
Deze foto's laten de tandarts zien wat er in de tand en onder het tandvlees gebeurt.

Terug naar boven

Het voorkomen van gaatjes bij jonge kinderen
(ook wel zuigflescariës genoemd)

Gaatjes bij kinderen op jonge leeftijd is een aandoening die voorkomen kan worden. De volgende stappen kunnen uw baby helpen beschermen tegen deze pijnlijke aandoening – vraag uw tandarts of huisarts om meer informatie.parfam_loving

Het is het beste om uw baby geen flesje mee naar bed te geven. Of doe er alleen water in als het echt niet anders gaat. Elke vloeistof behalve water, dus ook melk en sap, kan gaatjes veroorzaken.

U kunt een zuigfles gebruiken om uw baby te voeden op de gewone eettijden, maar als u een flesje gebruikt als fopspeen dan kan dit gaatjes veroorzaken.

  • Houd uw baby vast tijdens het voeden. Neem de zuigfles mee als u de baby in bed legt om te slapen.
  • Breng uw baby niet naar bed met een zuigfles.
  • Laat ook een peuter niet met een zuigfles rondlopen.

Terug naar boven

Copyright © 2011 Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.