Badge field

Tandenpoetsen

Published date field

Wat is de juiste manier om te poetsen?
Een goede poetsbeurt duurt minstens twee minuten. De meeste volwassenen poetsen veel te kort. Als u een indruk wilt krijgen van de lengte van een goede poetsbeurt, kunt u een keer een stopwatch gebruiken. Om zorgvuldig te poetsen maakt u korte, rustige bewegingen, waarbij u extra aandacht besteedt aan de tandvleesrand, de moeilijk bereikbare achterste kiezen en de omgeving van vullingen, kronen en andere restauratieve elementen. Maak elk gedeelte als volgt schoon:

  • Reinig de buitenkant van het bovengebit en vervolgens van het ondergebit
  • Reinig de binnenkant van het bovengebit en vervolgens van het ondergebit
  • Reinig de snij- en kauwvlakken
  • Poets ook uw tong als u een frisse adem wilt
brush1 brush2 brush3

Houd de borstel onder een schuine hoek van 45 graden tegen de tandvleesrand en beweeg of draai de tandenborstel weg van het tandvlees.

Poets met korte, heen en weer gaande bewegingen voorzichtig de buitenkant, de binnenkant en het snij- of kauwvlak van alle tanden en kiezen

Poets voorzichtig uw tong om bacteriën te verwijderen en een frissere adem te krijgen

Welke soort tandenborstel moet ik gebruiken?
De meeste experts zijn van mening dat een zachte borstel het meest geschikt is om tandplak en voedselresten te verwijderen. Een tandenborstel met een kleine kop heeft de voorkeur, omdat u daarmee de achterste kiezen en andere moeilijke plekken gemakkelijker kunt bereiken. Voor sommige mensen is een elektrische tandenborstel een goed alternatief. Dit geldt met name voor mensen die moeite hebben hun tanden te poetsen met een gewone borstel.

Hoe belangrijk is het gebruik van de juiste tandpasta?
Het is belangrijk dat u een tandpasta gebruikt die voor u geschikt is. Er zijn tegenwoordig speciale tandpasta's verkrijgbaar voor uiteenlopende aandoeningen, zoals tandbederf, tandvleesaandoeningen, tandsteen, verkleuringen en gevoelige tanden. Informeer bij uw tandarts of mondhygiënist welke tandpasta voor u het best is.

Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?
U vervangt uw tandenborstel wanneer deze tekenen van slijtage begint te vertonen (uiterlijk na drie maanden). Het is ook belangrijk dat u een nieuwe tandenborstel neemt nadat u verkouden bent geweest, omdat de borstelharen soms bacteriën bevatten waardoor de infectie kan terugkeren.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.