Badge field

null

Published date field

Als u echt wilt weten wat de oorzaak is van uw slechte adem, kunt u overwegen een afspraak met uw tandarts te maken. Aan de hand van uw volledige medische- en gebitsgeschiedenis en een controle van uw mond, moet uw tandarts de oorzaak kunnen vinden. Er bestaan veel oorzaken voor een slechte adem, waaronder bepaalde etenswaren, alcohol of sigaretten, slechte mondhygiëne, tandvleesaandoeningen, diabetes, droge mond, sinus- of keelinfecties, longinfectie of abcessen, nier-/leverfalen, maagproblemen en extreem lijnen.

Behandeling van slechte adem
Het is belangrijk om uw mond thuis twee keer per dag goed te verzorgen met een tandenborstel en antibacteriële fluoridetandpasta, en te flossen om voedselresten en tandplak van de tanden, kronen en implantaten te verwijderen, en de tong te borstelen om bacteriën die geurtjes veroorzaken te verwijderen. In een onderzoek werd aangetoond dat het borstelen van tong en tanden in combinatie met flossen bloedend tandvlees en een slechte adem aanzienlijk vermindert na twee weken1. Een ander onderzoek door de tandheelkundige onderzoekers van de Universiteit van Buffalo bevestigt dat twee keer per dag poetsen met een antibacteriële tandpasta met een tandenborstel met tongschraper een slechte adem kan voorkomen2.

Een schone tong is essentieel voor een frissere adem
Het is heel belangrijk uw tong schoon te maken. U kunt een Colgate 360-tandenborstel met tongschraper aan de achterkant van de borstel kopen. Met deze borstel maakt u zowel uw tanden als uw tong schoon. Na het poetsen van uw boven- en ondertanden met een antibacteriële tandpasta, keert u de tandborstel om naar de tongschraper die u op het achterste gedeelte van uw tong legt en vervolgens naar voren beweegt over de tong. Nadat u dat deel van uw tong geschraapt hebt, spoelt u de tongschraper met warm water af om de bacteriën die geurtjes veroorzaken weg te spoelen. Zet de tongschraper dan op het volgende stuk achterop uw tong en herhaal de hierboven beschreven procedure.

Vraag uw tandarts of mondhygiënist welke hulpmiddelen u moet gebruiken om tandplak en bacteriën die geurtjes veroorzaken te voorkomen en bespreek hoe u deze hulpmiddelen thuis moet gebruiken. Vraag uw tandarts ook welke mondverzorgingsproducten hij zou aanraden voor de behandeling van een slechte adem (antibacteriële tandpasta, antiseptisch mondwater, tongborstels of -schrapers en interproximale reinigingsproducten).

De weg naar een schone, frisse mond is regelmatige goede mondverzorging thuis en professioneel advies van uw tandarts.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

Referenties: 
1. Biesbrock, A, et al. Assessment of Treatment Responses to Dental Flossing in Twins., J Perio 77(8):1386-1391, 2006. 
2. University of Buffalo (Peter Moses, Betsey Clark, Violet Maraszthy, Joseph Zambon, (University of Buffalo), P.K. Sreenivasan (Colgate), Abstract presented at 2008 AADR Meeting.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.