Badge field

Mondpiercings

Published date field

Wat zijn mondpiercings?
Onder mondpiercings verstaan we piercings in de tong, lippen of wangen. De laatste jaren zijn piercings in de mond een vorm van zelfexpressie geworden. Net als bij oorpiercings worden ook bij mondpiercings verschillende soorten metalen sieraden aangebracht, zoals knopjes, staafjes en ringetjes. Een piercing in tong, lip of wang brengt echter grotere gezondheidsrisico's met zich mee dan een piercing in het oor. Overleg eerst met je tandarts voordat je een piercing in je mond laat maken.

Welke risico's zijn verbonden aan piercings in de mond?
Misschien ben je je niet bewust van de mogelijke neveneffecten die een piercing in de mond kan hebben, zoals:

  • Infecties: onze mond bevat miljoenen bacteriën, die na een mondpiercing infecties kunnen veroorzaken. Ook het met de hand aanraken van de piercings kan de kans op een ontsteking verhogen
  • Langdurige bloedingen: als tijdens het piercen een bloedvat wordt geraakt, kan er een langdurige bloeding met ernstig bloedverlies optreden.
  • Pijn en zwellingen: dit zijn vaak voorkomende symptomen bij piercings in de mond. In extreme gevallen kan een sterk opgezwollen tong de luchtwegen blokkeren en de ademhaling bemoeilijken.
  • Beschadigde tanden en kiezen: door contact met de metalen piercings kunnen er splintertjes losraken of kan een tand of kies breken. Ook gerestaureerde tanden, bijvoorbeeld met een kroon of een schildje, kunnen door mondpiercings worden beschadigd.
  • Beschadigd tandvlees: tandvlees kan door de piercings beschadigd raken of worden teruggedrongen. Terugwijkend tandvlees ziet er niet alleen onaantrekkelijk uit, maar kan ook leiden tot tandwortelbederf en tandvleesaandoeningen.
  • Beperking van de mondfunctie: sieraden in de mond kunnen leiden tot overmatige speekselvorming, problemen met het uitspreken van woorden en moeite met kauwen en slikken.
  • Ziektes die via bloedcontact worden overgedragen: mondpiercings worden door het Amerikaanse National Institute of Health genoemd als mogelijke factor bij de verspreiding van hepatitis B, C, D en G.
  • Endocarditis: piercings in de mond geven een risico op endocarditis, een ontsteking van de hartkleppen en de binnenwand van het hart. De wond die tijdens het aanbrengen van de piercing ontstaat, geeft bacteriën de kans in de bloedsomloop te komen, waardoor ze het hart kunnen bereiken.

Hoe lang kan een mondpiercing blijven zitten?
Zolang je mond vrij is van infecties en de piercing een normaal functioneren niet in de weg staat, kan de piercing onbeperkt in de mond blijven. Let er wel op dat je bij het eerste teken van pijn of problemen je tandarts raadpleegt, ook tussen de controles door. Vanwege de risico's die ook na het genezen van de wond blijven bestaan, zoals beschadiging van het gebit of losgeraakte en doorgeslikte sieraden, is het het veiligst mondpiercings maar helemaal te mijden.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.