Badge field

Wat zijn implantaten?

Published date field

Implantaten zijn metalen staafjes of plaatjes die via een chirurgische ingreep onder het tandvlees in het kaakbeen worden geplaatst. Nadat implantaten zijn aangebracht, kan de tandarts hier vervangende tanden en kiezen op monteren.

Hoe werkt een implantaat?
Doordat implantaten vastgroeien aan het kaakbeen, bieden ze een stabiele basis voor kunsttanden. Prothesen en bruggen die aan implantaten zijn bevestigd, zullen niet heen en weer bewegen in uw mond, ook niet tijdens het eten of spreken. Dankzij de stevige bevestiging voelen deze prothesen en bruggen (evenals enkelvoudige kronen die op implantaten worden geplaatst) natuurlijker aan dan conventionele prothesen en bruggen.

Voor sommige mensen zijn normale bruggen en prothesen geen goede oplossing vanwege pijnlijke plekken in de mond, zwakke kaakwallen of de neiging tot kokhalzen. Bovendien moet een normale brug worden bevestigd aan de tanden aan beide zijden van de opengevallen ruimte. Een voordeel van implantaten is dat er geen aangrenzende tanden of kiezen hoeven te worden voorbereid of bijgewerkt om de kunsttanden op hun plaats te houden.

Implantaten kunnen alleen worden toegepast als u beschikt over gezond tandvlees en voldoende botweefsel ter ondersteuning van het implantaat. U moet ook bereid zijn de nieuwe elementen goed gezond te houden. Een zeer zorgvuldige mondhygiëne en regelmatige bezoeken aan de tandarts zijn essentieel voor het succes van implantaten op de lange termijn.

Implantaten zijn vaak duurder dan andere methoden om tanden en kiezen te vervangen.

De volgende twee typen implantaten zijn uitvoerig getest:

  • Implantaten in het kaakbeen: deze worden via een chirurgische ingreep rechtstreeks in het kaakbeen geïmplanteerd. Nadat het tandvleesweefsel genezen is, wordt tijdens een tweede chirurgische ingreep een staafje in het oorspronkelijke implantaat aangebracht. Ten slotte worden er een of meer kunsttanden op het staafje bevestigd, afzonderlijk in een kroon of gezamenlijk in een brug of prothese.
  • Implantaten onder het tandvlees: deze bestaan uit een metalen plaatje dat vlak onder het tandvlees op het kaakbeen wordt bevestigd. Terwijl het tandvlees geneest, groeit het kaakbeen vast aan het plaatje. Er worden staafjes aan het plaatje bevestigd, die door het tandvlees heen naar buiten steken. Ten slotte worden er kunsttanden op de staafjes geplaatst.

Hoe lang gaat een implantaat mee?

Implantaten gaan in het algemeen tien tot twintig jaar mee, afhankelijk van de locatie van het implantaat en de mate waarin de patiënt zich houdt aan de gemaakte afspraken ten aanzien van mondhygiëne en regelmatige controle door de tandarts. Doordat kiezen meer aan slijtage en druk onderhevig zijn, gaan geïmplanteerde kiezen meestal niet zo lang mee als implantaten aan de voorkant van de mond.


Posts Artificial
Onder het tandvlees worden staafjes geïmplanteerd

Een brug met kunsttanden wordt op de staafjes gemonteerd
Implants Replacement
Implantaten bieden een stabiele en veilige pasvorm Implantaten dienen als basis voor afzonderlijke kunsttanden

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.