Badge field

Wat is fluoride?

Published date field

Fluoride is een natuurlijk mineraal dat overal in de aardkorst en in de natuur te vinden is. Bepaald eten en water bevat fluoride.

Hoe werkt fluoride?
Fluoride helpt op twee manieren bij het voorkomen van gaatjes:

  • Fluoride concentreert zich in groeiende botten en de zich ontwikkelende tanden van kinderen. Het helpt bij het verharden van het tandglazuur op het melkgebit en volwassen tanden voordat ze doorkomen.
  • Fluoride helpt bij het verharden van het tandglazuur op volwassen tanden die al zijn doorgekomen.

Fluoride werkt tijdens demineralisatie- en remineralisatieprocessen die op een natuurlijke manier in uw mond optreden.

  • Na het eten bevat uw speeksel zuren die demineralisatie (het oplossen van het calcium en fosfor onder het tandoppervlak) kunnen veroorzaken.
  • Op andere tijden, wanneer uw speeksel minder zuur is, gebeurt precies het tegenovergestelde: het calcium en fosfor dat uw tanden hard houdt, wordt aangevuld. Dit proces veroorzaakt remineralisatie. Wanneer er tijdens de remineralisatie fluoride aanwezig is, zijn de afgezette mineralen harder dan normaal, zodat uw tanden sterker worden en om het oplossen van calcium en fosfor tijdens de volgende demineralisatiefase te voorkomen.

Hoe weet ik of ik voldoende fluoride binnenkrijg?
Regelmatig tanden poetsen met een fluoride tandpasta is voldoende voor volwassenen en kinderen met gezonde tanden en laag risico op tandbederf.

Uw tandarts of kinderarts kan u vertellen hoeveel fluoride uw gezin nodig heeft. Zorg dus dat u hem of haar om advies vraagt.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.