Badge field

null

Published date field

Om te beginnen is het belangrijk dat u een tandarts vindt bij wie u zich op uw gemak voelt. Nadat u een geschikte tandarts hebt gevonden, maakt u een afspraak voor controle - nog vóór er problemen optreden.

Bij uw eerste bezoek aan een tandarts zal deze uw medische gegevens noteren. Als er in de tussentijd iets in uw medische gegevens verandert, geef dit dan bij het eerstvolgende bezoek aan de tandarts door.

Dankzij regelmatige controle (elke zes tot twaalf maanden) blijven uw tanden en kiezen schoner en gezonder en voorkomt u dat er pijnlijke problemen ontstaan.

Een grondige reiniging
Als u op controle komt, krijgt uw gebit meestal een complete schoonmaakbeurt van de tandarts of mondhygiënist. De mondhygiënist gebruikt speciale instrumenten om ook onder de tandvleesrand tandplak en tandsteen te verwijderen. Tandplak en tandsteen kunnen tandvleesproblemen, gaatjes, slechte adem en andere aandoeningen veroorzaken. Soms zal de tandarts of mondhygiënist uw gebit ook flossen of polijsten.

Een compleet onderzoek
De tandarts zal uw tanden en kiezen, tandvlees en mondholte grondig onderzoeken op tekenen van ziektes of andere problemen. Het doel hiervan is een goede mondhygiëne te bewaren en potentiële problemen zo spoedig mogelijk op te sporen en te behandelen.

Röntgenfoto's
Afhankelijk van uw leeftijd, de symptomen en de kans op bepaalde aandoeningen zal uw tandarts wellicht ook röntgenfoto's maken. Met röntgenfoto's kunnen problemen worden opgespoord die anders niet te herkennen zijn, zoals beschadigingen aan het kaakbeen, zieke tanden en kiezen, abcessen, cysten, tumoren en tandbederf tussen tanden en kiezen. Moderne tandartsenpraktijken gebruiken röntgenapparaten die vrijwel geen straling afgeven, vergelijkbaar met de hoeveelheid die u opdoet tijdens een dagje zonnen of een weekend televisie kijken. Als extra voorzorgsmaatregel draagt u altijd een loden voorschoot tijdens het maken van een röntgenfoto. Breng uw tandarts op de hoogte van een eventuele zwangerschap. Röntgenfoto's worden dan alleen in noodgevallen gemaakt.

Soms wordt er een panoramische röntgenfoto gemaakt. Hierbij is uw complete boven- en onderkaak op één foto te zien, zodat de tandarts een goed zicht krijgt op uw "beet" en de relatie tussen uw tanden en kiezen en de kaakboog.

Wanneer moet ik terugkomen?
Als uw tanden, kiezen en tandvlees in goede staat zijn, hoeft u waarschijnlijk pas over zes tot twaalf maanden terug te komen. Indien behandeling noodzakelijk is, bijvoorbeeld om een vulling aan te brengen, een verstandskies te trekken of een kroon te repareren, maakt u een afspraak voordat u de praktijk verlaat. Het bezoek aan de tandarts is ook een uitgelezen mogelijkheid om antwoord te krijgen op vragen waar u eventueel mee rondloopt.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.