Badge field

Tanden trekken

Published date field

Waarom worden tanden getrokken?
Tanden worden om uiteenlopende redenen getrokken:

  • Het tandbederf is te ver in de tand doorgedrongen
  • Een infectie heeft een groot deel van de tand of het omliggende bot verwoest
  • Er is niet voldoende ruimte voor alle tanden in uw mond

Veel tandartsen bevelen aan om samendrukkende tanden die slechts gedeeltelijk zijn doorgekomen, te trekken. Er kunnen zich bacteriën rondom een gedeeltelijk doorgekomen tand ophopen, die een ontsteking veroorzaken. Deze ontsteking kan zich uitbreiden tot het omliggende bot en bijzonder ernstig worden. Indrukkende tanden blijven door het tandvleesweefsel dringen, zelfs als er niet voldoende ruimte voor ze is. De voortdurende druk die door deze doorbraakpogingen wordt veroorzaakt, kan uiteindelijk de wortels van naastliggende tanden aantasten. Het trekken van een indrukkende tand voorkomt vaak infecties, schade aan naastgelegen tanden en bot en bespaart in de jaren erna veel pijn.

Hoe worden tanden getrokken?
Voordat een tand wordt getrokken, zal uw tandarts uw medische en tandheelkundige anamnese grondig doornemen en relevante röntgenfoto's nemen.

Op de röntgenfoto is de lengte, vorm en positie van de tand en het omliggende bot te zien. Aan de hand van deze informatie kan uw tandarts een schatting maken van de moeilijkheidsgraad van de procedure en besluiten of u naar een specialist, een mondchirurg, moet worden doorverwezen.

Vóór het trekken wordt het gebied rondom uw tand verdoofd. Tandartsen gebruiken een plaatselijke verdoving om het gebied van de mond waar de tand uit wordt getrokken, gevoelloos te maken.

Bij een eenvoudige procedure wordt de tand na de verdoving losgemaakt met behulp van een elevatorium (opheffer) en vervolgens met een tandheelkundige tang getrokken. Het kan zijn dat uw tandarts ook het onderliggende bot glad wil maken en de contour wilt natrekken. Wanneer hij of zij klaar is, wordt het gebied soms met een hechting gesloten.

Wat kan ik na het trekken van een tand verwachten? 
Het is cruciaal dat u direct na het trekken van een tand, het gebied schoon houdt en infectie voorkomt. Uw tandarts zal u vragen voorzichtig op een stukje droog, steriel gaas te bijten. Houd dit stukje gaas tot 30 - 45 minuten op z'n plek, om bloeden te voorkomen totdat het bloed is gestold. De komende 24 uur mag u niet roken, uw mond grondig spoelen of uw tanden naast het gebied van de getrokken tand poetsen.

Na het trekken van een tand kunt u een zekere hoeveelheid pijn en ongemak verwachten. In sommige gevallen beveelt uw tandarts een pijnstiller aan of krijgt u een pijnstiller op recept. Het kan helpen om 15 minuten een ijszak tegen uw gezicht te houden. Drink bij voorkeur met een rietje, beperk uw activiteiten en vermijd hete drankjes. Uw tandarts kan u aanbevelen de dag na het trekken van uw tand voorzichtig te beginnen uw mond met een zoutoplossing te spoelen (het water niet doorslikken). Onder normale omstandigheden verdwijnt het ongemak tussen drie dagen tot twee weken. Als u voortdurend pijn houdt, als uw pijn heel erg is of als u last hebt van zwellingen, bloeden of koorts, neemt u onmiddellijk contact op met uw tandarts.

Tanden trekken
Numb Elevator
Het gebied rondom de tand die moet worden getrokken, wordt verdoofd. Een elevatorium helpt de tand los te maken.
Forceps
Voor het trekken van de tand wordt een tandheelkundige tang gebruikt.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.