Badge field

Wat zijn sportbeschermers/ gebitsbeschermers

Published date field

Wat zijn sportbeschermers/gebitsbeschermers?
Sportbeschermers, gebitsbeschermers en bitjes zijn verschillende namen voor hetzelfde ding: een bescherming van het gebit tegen klappen tegen het gezicht of het hoofd. Gebitsbeschermers zijn een belangrijk hulpmiddel voor iedereen die een sport beoefent waarbij veel wordt gevallen, veel lichaamscontact wordt gemaakt of waarbij dingen door de lucht vliegen. Dit is onder andere football, basketbal, honkbal, voetbal, hockey, skateboarden, gymnastiek, mountainbiken. Kortom allerlei bezigheden waarbij de mond verwond kan raken.

De gebitsbeschermer bedekt meestal de boventanden en is ontworpen om bescherming te bieden tegen gebroken tanden, kapotte lippen of ander letsel aan de mond. Als u een beugel of andere vaste tandheelkundige hulpmiddelen draagt (zoals een brug) in de onderkaak, dan kan uw tandarts u ook voor deze tanden een gebitsbeschermer aanraden.

Wat zijn de verschillende soorten gebitsbeschermers?
Ongeacht welk type gebitsbeschermer u kiest, moet de gebitsbeschermer flexibel, breukvast en comfortabel zijn. De gebitsbeschermer moet ook goed passen en het praten of ademen niet belemmeren. De drie soorten gebitsbeschermers zijn:

  • Op maat gemaakte gebitsbeschermers — Deze worden individueel ontworpen en worden gemaakt in de tandartspraktijk of in het tandheelkundige laboratorium. Uiteraard bieden deze gebitsbeschermers de meest comfortabele pasvorm en de beste bescherming. Uw tandarts maakt een afdruk van uw gebit en maakt aan de hand daarvan een gebitsbeschermer. Omdat ze beter passen en aanvoelen geven de meeste sporters de voorkeur aan een gebitsbeschermer op maat. Maar ze zijn ook het duurste.
  • Voorgevormde gebitsbeschermers — Deze zijn verkrijgbaar in een voorgevormde maat die kan worden aangepast door de gebitsbeschermer in kokend water te leggen. Vervolgens moet u op het warme kunststof bijten voor een pasvorm op maat. Te koop in de meeste sportwinkels. Ze bieden een betere pasvorm dan de kant-en-klare gebitsbeschermers. Volg de aanwijzingen zorgvuldig op om te voorkomen dat u een gebitsbeschermer krijgt die niet goed past.
  • Kant-en-klare gebitsbeschermers — Niet duur en voorgevormd en klaar voor gebruik. Helaas passen ze vaak niet goed. Ze zijn vaak te groot en belemmeren ademen en praten.

Hoelang gaat een gebitsbeschermer mee?
Gebitsbeschermers kunnen het beste elk seizoen worden vervangen omdat ze slijten en daardoor minder effectief worden. Vervanging is met name belangrijk voor jongeren omdat hun gebit nog verandert als ze ouder worden. Veel sporters laten een nieuwe gebitsbeschermer maken als ze hun halfjaarlijkse gebitscontrole hebben.


*The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, DDS, MS en Mary Jane Taintor, 1997.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.