Badge field

Wat veroorzaakt gevoelige tanden?

Published date field

Wat zijn gevoelige tanden?
Veel mensen hebben last van gevoelige tanden. Gevoelige tanden ontstaan vaak bij het eten of drinken van iets wat warm, koud, zoet of zuur is. Onder normale omstandigheden wordt het onderliggende tandbeen van de tand (de laag rond de zenuw) bedekt door het tandglazuur van de tandkroon en het tandvlees rond de tand. Het tandglazuur kan met de duur dunner worden en zo minder bescherming bieden. Ook het tandvlees kan met de duur gaan wijken waardoor het onderliggende tandbeen komt bloot te liggen.

Het tandbeen bevat een groot aantal poriën of buisjes die van de buitenkant van de tand naar de zenuw in het midden lopen. Als het tandbeen blootligt dan worden deze openingen gestimuleerd door temperatuursveranderingen of door bepaald eten. Dit is een afbeelding van hoe de tandbeenopeningen eruit zien onder de microscoop:

Microscopicviewofdentin

Wat veroorzaakt gevoelige tanden?
Het tandbeen kan door een aantal factoren bloot komen te liggen. Een aantal veelvoorkomende redenen zijn:

 • Wijkend tandvlees door leeftijd of een verkeerde poetstechniek
 • Zure dranken (zoals frisdrank) die tanderosie en blootliggend tandbeen veroorzaken
 • Tandenknarsen – hiervan worden bijna alle tanden gevoelig
 • Het poetsen met een te sterk schurende tandpasta, een verkeerde poetstechniek en/of vaker dan drie keer per dag poetsen kan leiden tot glazuurverlies
 • Tandvleesaandoeningen die kunnen leiden tot terugwijkend tandvlees
 • Een gebarsten of gebroken tand waardoor het tandbeen komt bloot te liggen

Bovendien kunnen ook sommige tandheelkundige behandelingen gevoelige tanden veroorzaken. Behandelingen zoals het bleken van tanden, professionele gebitsreinigingen, het plaatsen van een beugel of vulling kunnen gevoelige tanden veroorzaken tijdens of na de procedure.

Wat is er aan te doen?
De eerste stap om iets te doen aan gevoelige tanden is het achterhalen van de oorzaak – uw tandarts of mondhygiënist kan u erbij helpen. Als de gevoeligheid veroorzaakt wordt door blootliggend tandbeen, dan kunnen zowel u als uw tandarts meerdere stappen ondernemen om de gevoeligheid te verminderen. Deze stappen zijn onder andere:

 • Het gebruiken van een zachte tandenborstel
 • Een juiste poetstechniek om aantasting van het glazuur en terugwijken van het tandvlees te helpen voorkomen
 • Het gebruiken van een speciale tandpasta voor gevoelige tanden om de gevoeligheid te helpen verminderen
 • De tandarts kan:
  • Een fluoridelaagje aanbrengen op de gevoelige delen om de tanden sterker te maken
  • Een tandpasta voor dagelijks gebruik voorschrijven met meer fluoride
  • Het plaatsen van een tandheelkundig restauratie op de delen waar het glazuur weg is

Uiteindelijk is de belangrijkste stap het naar de tandarts gaan zodat de oorzaak van de gevoelige tanden kan worden bepaald en er een oplossing kan worden gevonden die werkt. Ongeacht of die oplossing bestaat uit een behandeling of een product dat verkrijgbaar is bij de drogist.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.