Wat is een tandenbleekset?
Badge field

Wat is een tandenbleekset?

Published date field

Introductie van tandenbleeksets

Ogen mogen dan de vensters van de ziel zijn, maar je glimlach is de personificatie van je persoonlijkheid. En een stralend en wit gebit is iets waar velen van ons naar streven. Tegenwoordig is het met zo veel tandenbleeksets gemakkelijker dan ooit om een stralende, witte glimlach te krijgen. Maar dat kan ook lastig zijn. Met zoveel keuzes, hoe weet je welke de beste tandenbleekset voor jou is?

In dit artikel leggen we uit hoe een tandenbleekset voor thuis werkt. We hopen dat je na het lezen van dit artikel beter begrijpt wat bleeksets zijn, zodat je de beste tandenbleekset voor jou kunt kiezen.

Soorten tandenbleeksets en hoe ze werken

Er zijn eigenlijk twee soorten tandenbleeksets:

Tandenbleekset voor thuis

Je kunt dit soort tandenbleeksets online en in de winkel kopen, zonder dat je naar de tandarts hoeft te gaan. Je kunt er een kiezen met gels en bleekbakjes of een tandenbleekset met led.

Bij een tandenbleekset met gel en bleekbakje doe je de gel in het bakje en houd je het elke dag voor een bepaalde tijd in je mond. De gels bevatten meestal een laag gehalte waterstofperoxide (maximaal 0,1%) of PAP, dat veilig werkt om je tanden na verloop van tijd witter te maken. Sommige mensen kunnen heel goed overweg met dit soort tandenbleeksets, terwijl anderen de gel een beetje vies vinden.

Een tandenbleekset met led werkt op vrijwel dezelfde manier, maar bevat een ledlampje dat het bleekproces versnelt. Het ledlampje wordt bevestigd aan een soort bakje waarin je de gel aanbrengt voordat je het in je mond stopt.

We hebben onze Max White Ultimate LED Whitening Kit iets anders ontwikkeld. In plaats van een bakje waaraan je gel moet toevoegen, wordt het geleverd met een whitening pen die een serum bevat dat je rechtstreeks op je tanden aanbrengt, voordat je het speciaal ontwikkelde bitje met LED verlichting in doet. Ons serum droogt heel snel, dus geen geknoei, en je hoeft het comfortabele bitje maar 10 minuten te dragen, twee keer per dag. De LED verlichting wordt ook aangestuurd door je smartphone, dus je hoeft je ook geen zorgen te maken over het vervangen van batterijen.

Professionele tandenbleekset

De tweede soort tandenbleekset voor thuis is er een die je krijgt van een tandarts. Dit type bleekset omvat gels en bleekbakjes die je gewoonlijk gedurende lange tijd (meestal ongeveer 1 uur) of ‘s nachts draagt. De gels bevatten een hoger gehalte waterstofperoxide of carbamideperoxide, en daarom kun je deze alleen rechtstreeks bij een tandarts krijgen.

De wetenschap achter een tandenbleekset

Zoals we hierboven al vermeldden, bevat een tandenbleekset voor thuis ofwel waterstofperoxide ofwel PAP. Dit is het magische ingrediënt dat zorgt voor wittere tanden. Hoewel het eigenlijk geen magie is, is het gewoon hele slimme wetenschap.

Waterstofperoxide en PAP laten een zuurstofmolecule vrij die onder het glazuuroppervlak doordringt en een chemische reactie met vlekken veroorzaakt. Deze chemische reactie lost vlekken op, zowel op het tandoppervlak als onder het glazuur, zodat je wittere tanden krijgt zonder het glazuur van je tanden aan te tasten.

Het belangrijkste van deze chemische reactie is de tijd die ze nodig heeft om haar werk te doen. Dat betekent dat hoe langer het in contact is met je tanden, hoe beter het resultaat. Je moet het product echter altijd precies volgens de instructies gebruiken.

Risico’s en voordelen van het gebruik van een tandenbleekset

Een tandenbleekset voor thuis is over het algemeen veilig in gebruik, maar het is goed om te weten wat de voordelen en risico’s zijn.

Voordelen:

 • De eerste is duidelijk - een stralende, wittere glimlach na verloop van tijd
 • Dit is meestal een kosteneffectieve optie voor het bleken van je tanden
 • Onze LED Whitening Kit is super eenvoudig en snel te gebruiken (slechts 10 minuten, twee keer per dag)
 • Onze LED Whitening Kit is veilig voor je glazuur
 • Ons witmakend serum gebruik je zonder te knoeien, het droogt supersnel en hecht zich aan je tanden
 • Je kunt het bleken versterken door ons witmakend serum ‘s nachts te gebruiken
 • Omdat ons ledlampje wordt aangestuurd door je smartphone, hoef je nooit batterijen te vervangen en kun je je e-mails of sociale contacten bijhouden terwijl je je tanden bleekt

Risico’s:

 • Als je online een bleekset koopt, kies er dan een van een gerenommeerd merk dat de toegestane hoeveelheden waterstofperoxide (0,1%) bevat en ook wordt geleverd met een precisie-applicator om de gel of het serum gemakkelijk rechtstreeks op je tanden aan te brengen. Zo voorkom je dat er gel of serum op je tandvlees komt, wat irritatie of gevoeligheid kan veroorzaken.

 • Voor een tandenbleekset voor thuis die meer waterstofperoxide bevat, is het van cruciaal belang dat je dit door een erkende tandarts laat doen, omdat die je kan vertellen of het veilig voor je is

De beste tandenbleekset voor jou kiezen

Iedereen heeft andere behoeften en verwachtingen van een bleekset, dus er is niet één oplossing die voor iedereen het beste is. Maar als het gaat om het kiezen van de beste tandenbleekset voor jou, zijn hier enkele dingen die je in overweging moet nemen:

Resultaten

Hoe goed werkt de bleekset en hoeveel witter wil je je tanden hebben? Professionele thuisbleeksets geven goede resultaten vanwege het hogere gehalte aan waterstofperoxide, maar een kit zoals onze Max White Ultimate LED Whitening Kit geeft ook geweldige resultaten en draait tot 20 jaar verkleuring terug*.

Gebruiksgemak

We hebben allemaal een druk leven, dus je zult op zoek willen gaan naar een gemakkelijk te gebruiken tandenbleekset voor thuis. De meeste bleeksets worden geleverd met gels, maar sommige mensen vinden die een beetje onhandig en vies. Onze tandenbleekset wordt geleverd met een whitening pen die een sneldrogend serum bevat dat je gemakkelijk op elke tand aanbrengt.

Waar voor je geld

Hoewel de gedachte om een tandenbleekset voor thuis van een tandarts te gebruiken aantrekkelijk is, kan deze duurder zijn. Het gebruik van een goede kwaliteit tandenbleekset van een gerenommeerd merk kost over het algemeen minder en geeft je goede, langdurige resultaten. Kies je set zorgvuldig uit en bedenk dat als een prijs te mooi lijkt om waar te zijn, dat soms ook zo is.

Bewezen resultaten

Hoewel de resultaten van persoon tot persoon verschillen, kan een tandenbleekset voor thuis met klinisch bewezen resultaten je de zekerheid geven dat je de juiste keuze maakt.

Veilig

Het laatste wat je wilt is schade aan je tanden of tandvlees. Daarom moet je op zoek gaan naar een tandenbleekset die veilig is voor je glazuur.

Bij Colgate hebben we aan al deze punten gedacht bij het ontwikkelen van onze Ultimate LED Whitening Kit. Het is knoeivrij, gemakkelijk te gebruiken, veilig voor glazuur en geeft je klinisch bewezen resultaten, waardoor je waar voor je geld krijgt. Klik hier voor meer informatie.

* Vlekken veroorzaakt door eten en drinken bij continu gebruik gedurende 2 weken 2x/dag.

De resultaten van je tandenbleekset behouden

Je wilt je stralend witte glimlach behouden nadat je je tanden thuis hebt gebleekt. Dat is veel gemakkelijker dan je denkt. Hier zijn enkele tips:

 • Gebruik een whitening tandpasta om vlekken continu te verwijderen. Misschien wil je onze Max White Ultimate tandpasta proberen die, in tegenstelling tot gewone whitening tandpasta die alleen oppervlakkige vlekken verwijdert, veilig in het glazuur doordringt om diepe vlekken veroorzaakt door eten en drinken te verwijderen.
 • Gebruik een aanvullend bleekmiddel zoals onze Max White Overnight Whitening Pen die je tanden witter maakt terwijl je slaapt. Dit is dezelfde pen als bij onze LED Whitening Kit en is veilig om ‘s nachts te gebruiken om de bleekresultaten te verbeteren.

Vermijd eten en drinken die vlekken op je tanden kunnen veroorzaken, zoals thee, koffie, rode wijn, curry’s en bessen. We hebben een handige gids samengesteld met 5 voedingsmiddelen en dranken die vlekken op je tanden kunnen veroorzaken en wat je kunt doen om dat te voorkomen. Lees meer.

Dit artikel is bedoeld om begrip van en kennis over algemene thema's in verband met mondgezondheid te bevorderen. Het is niet bedoeld als vervanging voor professioneel advies, diagnose of behandeling. Vraag altijd advies aan uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.